Britanci kažu da ove turističke destinacije u Hrvatskoj svakako treba posjetiti

Ljetna turistička sezona je na pragu tako da je na tržištu prisutan i sve veći broj turističkih aranžmana koji turistima nude ljetovanja na hrvatskoj obali Jadranskog mora. Da bi nadolazeća sezona mogla biti jedna od onih rekordnih ukazuju i podaci prema kojima je tijekom predsezone povećan broj noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz to i strani mediji prepuni su poziva turistima da posjete upravo Hrvatsku pri čemu posebno ističu neke destinacije koje bi trebalo obvezno posjetiti. Tako je i britanski list Stabdard napravio popis nekoliko turističkih destinacija na Jadranu koje bi svakako trebalo posjetiti.

Dubrovnik

Ako ste ljubitelj serijala Game of Thrones (Igre prijestolja), Hrvatska je zasigurno zemlja “iz snova” za vaš idealan odmor. Dubrovačka stara jezgra datira iz 16. stoljeća, okružena je prekrasnim zidinama i na popisu je UNESCO-ve svjetske baštine.

Rab

Edward VIII. odveo je Wallis Simpson na tada malo poznat otok Rab 1936. godine. I jasno je zašto je to napravio. Ovaj osamljeni otok krase srednjovjekovni krovovi i zvonici, očaravajuće kamene uličice, bujne zelene šume i beskrajne pješčane plaže i skrovite uvale.

Vis

Sjevernije od Dubrovnika smjestio se mali, ali nevjerojatno šarmantan otok Vis. Bio je važna pomorska baza za vrijeme bivše Jugoslavije pa je bio izvan dosega turistima. Zbog toga je taj otočić još uvijek “neotkriveno blago”. Na njemu se proizvodi jedno od najpoznatijih bijelih vina u Hrvatskoj, a u gastronomskoj ponudi nudi i odlične morske plodove. Stiniva je jedna od popularnih plaža na koju dolaze i lokalci i turisti.

Telašćica

Telašćica je uvala na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, a istoimeni park prirode prostire se na 10 kilometara. Nije daleko od Zadra, a ova je lokacija idealna za otkrivanje brodicom.

Lastovo

Do Lastova možete trajektom od Splita. Na ovom malom raju još se zadržao tradicionalni način života. Ovdje ćete pronaći stjenovitu obalu i pravi je raj za one željne istraživanja i šetnje. Ako želite roniti, ovo će biti dobar izbor. Na južnoj strani otoka je svjetionik Struga, u kojem možete dobiti i smještaj.

Lopud

Samo pola sata vožnje trajektom od Dubrovnika nalazi se Lopud, lokacija koju je u 17. stoljeću aristokracija birala za vikend-odmore. Jedan od Elafitskih otoka krase napuštene crkve, kapelice i samostani te “uspavana” luka koja će vam dati osjećaj da je vrijeme stalo.

Korčula

Navodi se kao rodno mjesto Marca Pola. Korčula je svakako mjesto koje biste trebali posjetiti.

Hvar

Grad Hvar hrvatski je Saint-Tropez. Nevjerojatno je “šik”, u venecijanskom stilu s trgovima i velikom katedralom na glavnom trgu. Hvar je mjesto koje privlači vlasnike jahti, ali i mnoge mlade željne dobre zabave i odmora. Stoga, ako ne volite gužve, izbjegavajte srce sezone za posjet ovom  gradu.

Mljet

Princ Charles obožava šetati Mljetom, otokom koji je dio nacionalnog parka, a udaljen je samo 90 minuta vožnje trajektom od Dubrovnika.

STANDARD/IVAN MATIĆ