Brčko distrikt i Vinkovci potpisali memorandum o suradnji od koje bi koristi trebale imati obje strane

Foto: Grad Vinkovci

BRČKO, U Brčkom je jučer potpisan Memorandum o uspostavljanju suradnje između Grada Vinkovaca i Brčko distrikta, potpisali su ga gradonačelnici Ivan Bosančić i Esed Kadrić s ciljem unapređenja društvenog i gospodarskog razvoja gradova kroz definiranje projekata od zajedničkog interesa.

„Vjerujemo kako ćemo kroz Memorandum imati priliku prenijeti jedni na druge iskustva iz različitih područja kao što su kultura, europski fondovi, društvene djelatnosti, obrazovanje. Ono što me posebno potaknulo i posebno veseli je snažan entuzijazam i želja za suradnjom od strane kolega iz Brčkog. Siguran sam kako ćemo u budućnosti puno toga zajednički učiniti te uspješno iskoristiti dostupna europska sredstva, a na dobrobit svih stanovnika naših dvaju gradova“, rekao je ovom prigodom vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić objasnio je da se radi o uzvratnoj prijateljskoj posjeti te naglasio kako su ova dva grada oduvijek bili međusobno povezani, navodi se u priopćenju iz vinkovačke gradske uprave.

„Mnoge Brčake su u svijet vodili putevi preko Vinkovaca, mnogi su tamo našli svoj dom ili imaju brčanske korijene, a u Vinkovcima žive i rade. Sada naše iskreno prijateljstvo stvara još bolje uvjete za suradnju i međusobnu pomoć na mnogim poljima. Danas sam upoznao gradonačelnika Bosančića s činjenicom da se Brčko, zajedno s Federacijom, opredijelilo za elektrifikaciju pruge Tuzla – Brčko – Vinkovci, tako da će nam biti potrebna pomoć pri realizaciji ovog važnog zajedničkog međudržavnog projekta“, istaknuo je Kadrić.

U prethodnom periodu, dodao je, Vlada Brčko distrikta je prepoznala različite procese i aktivnosti koji se vode u Vinkovcima, a mogu poslužiti kao primjer za razvoj lokalne zajednice. Na sastancima se tako razgovaralo o rješavanju problema odlaganja otpada, organizaciji kulturnog života, institucija, razvojne agencije, turističke zajednice i kazališta jer je, kako kaže, jedna od aktualnijih tema u Distriktu upravo osnivanje brčanskog teatra. Prigodno je stoga bilo i jučerašnje gostovanje Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci u Brčkom, gdje su građani mogli pogledati uspješnu i popularnu predstavu “Boeing Boeing”.

Podsjetimo, suradnja ova dva grada uspostavljena je prethodno kroz evropski projekt „Prijateljstvo bez granica“.