Na Borincima se i ove godine upriličuje mainfestacija “Od Đurđeva do Markova”

Foto: vusz.hr

VINKOVCI, U vinkovačkoj Maloj gradskoj vijećnici na konferenciji za novinare najavljena je ovogodišnja manifestacija “Od Đurđeva do Markova” koja se četvrtu godinu zaredom održava u vinkovačkom prigradskom naselju Borinci.

Manifestaciju kojom su oživljena dva gotovo izumrla običaja: blagoslov konja o Jurjevu i blagoslov polja o Markovu, najavili su zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić, predsjednik udruge “Naši Borinci” Robert Rihtar i župnik župe Presvetoga Srca Isusova vlč. Ladislav Dort, pišu novosti.hr.

Protokol se, istaknuto je, početkom razlikuje od dosadašnjih budući da se prvi dan manifestacije podudario sa zadnjim danom Sajma zdravlja, pa će povorka konjanika i konjskih zaprega prema Borincima u nedjelju, 23. travnja, krenuti od Sajma sa Kanovaca. Također, od Sajma do Borinaca bit će organiziran i prijevoz autobusima. Kod kapelice Uzašašća Gospodnjega na Borincima misa je najavljena za 13 sati, a potom i blagoslov konja i konjskih zaprega. Nakon toga predviđeno je druženje uz KUD-ove “Šumari” i “Tkanica” iz Vinkovaca te “Golubica” iz Vukovara, a svi nazočni moći će se okrijepiti besplatnim grahom.

S konferencije za medije upućen je poziv svim građanima da Jurjevo u nedjelju proslave na Borincima, te isto tako da u utorak, na Markovo, dođu kod kapelice u 17 sati na blagoslov polja. U slučaju kiše proslava Jurjeva i blagoslov konja biti odgođeni, dok će na Markovo umjesto kod kapelice, blagoslov polja biti u crkvi Presvetoga Srca Isusova.