Bolnice u Vukovaru i Vinkovcima formalizirale dosadašnju već dobru suradnju

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar Vesna Bosanac i ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić potpisali su Sporazum o funkcionalnoj integraciji dvije bolnice. Bosanac je pojasnila kako će u okviru Sporazuma bolnice jedna drugoj ispomagati s liječnicima i drugim medicinskim osobljem koje im nedostaje. Cilj je ne samo sačuvati postojeću kvalitetu zdravstvene usluge nego je i dodatno povećati, a isto tako omogućiti pacijentima da što bliže mogu obaviti potrebne specijalističke usluge.

„Vukovarskoj bolnici trenutno nedostaju pedijatri pa nam već tu ispomažu liječnici iz vinkovačke bolnice. Isto tako nedostaju nam i psihijatri. Kada je riječ o odjelu radiologije tu nam pomažu kolege iz Osijeka“, rekla je Bosanac.

Poslije potpisivanja Sporazuma Šporčić je rekao kako dvije bolnice već duže vrijeme odlično surađuju te da je sada ovim potpisivanjem Sporazuma ta suradnja samo formalizirana. Najavio je i dalji razvoj odjela kojih u Vukovaru nema.

Potpisivanju Sporazuma nazočio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je rekao da će na ovaj način kratkoročno doći do određenih ušteda ali i da će one u roku od pet godina narasti i do nekoliko milijuna kuna po županiji. Najavio je i sukcesivni početak otplate dugova veledrogerijama te rekao kako za sada Hrvatska nema potrebe za uvozom liječnika i ostaloga medicinskog osoblja.

Župan vukovarsko-srijemske Božo Galić podsjetio je kako je prije pet godina, kada se krenulo o sanaciju bolnica, rekao da se one neće sanirati nego da će biti vraćene u istom ili gorem  stanju nego tada.

„Kao župan ne mogu prihvatiti uštede pri čemu bi zdravstvena usluga građanima bilo lošija. Za uštede jesam ali samo ako će zdravstvena usluga biti ista ili bolja nego do sada“, rekao je galić dodajući kako na istoku Hrvatske nedostaju liječnici i da se i po tom pitanju nešto mora napraviti.