U Bogdanovcima ekshumirano jedno tijelo osobe ubijene 1991. godine

Foto: Ivan Matić

BOGDANOVCI, U Bogdanovcima su djelatnici Uprave za zatočene i nestale, koja djeluje pri Ministarstvu branitelja Vlade RH, obavili ekshumaciju posmrtnih ostataka jednoga tijela. Radi se o kostima tijela pronađenih tijekom radova na izgradnji vodovoda i odvodnje. Kosti su pronađene na manje od 70 centimetara i bile su umotane u pvc foliju. Ekshumaciji je nazočio i pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić koji je rekao kako se radi o posmrtnim ostacima odrasle muške osobe.

„Posmrtni ostaci potječu iz Domovinskoga rata. Nakon ekshumacije biti će prebačeni u Zagreb gdje će biti obavljena identifikacija. Isto tako napraviti ćemo i izvide u jednome zatrpanom bunaru u Bogdanovcima za koji mještani sumnjaju da krije još neke posmrtne ostatke mještana Bogdanovaca nestalih tijekom agresije 1991. godine“, rekao je Sučić.

Tijekom Domovinskoga rata poginulo je 88 mještana Bogdanovaca kao i još 32 osobe iz cijele Hrvatske i BiH. Na popisu nestalih nalazi se još 17 mještana ovoga sela.

„I prošle godine smo tijekom zemljanih radova u selu pronašli posmrtne ostatke i to četiri tijela. Ona su bila pokopana na tri metra dubine. Vjerujem kako i u budućnosti možemo očekivati slične slučajeve da priliko raznih radova naletimo na ljudske kosti“, rekao je načelnik Općine Bogdanovci Juraj Mihajlović.

Na popisu nestalih u Hrvatskoj trenutno se nalazi ukupno 1966 tijela od kojih je njih 931 za period 1991/1992 godine dok se ostatak odnosi na nestale iz vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja.