Bogdanovčani se prisjetili najtužnijeg dana u novijoj povijesti

Foto: Đuro Karalić

BOGDANOVCI, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u Bogdanovcima u utorak su državna i vojna izaslanstva, izaslanstva lokalnih vlasti, braniteljske i stradalničke udruge te suborci, rodbina i prijatelji obilježili 29. obljetnicu stradanja u Domovinskom ratu.

Tijekom tromjesečne obrane Bogdanovaca od višestruko nadmoćnijeg agresora, preko kojih je ”kukuruznim putem” Vukovar bio povezan sa slobodnim hrvatskim područjem u Nuštru, poginulo je 133 branitelja i civila među kojima 89 mještana Bogdanovaca.

Ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta, koji je i autor spomenika poginulima u obrani Bogdanovaca, kazao je kako je imena poginulih trebalo uklesati u kamen kako bi bila sačuvana za naraštaje koji dolaze.

“Bitno da se zna tko je u Bogdanovcima živio, tko je u njima radio i tko je u njima branio Hrvatsku i dao život za nju”, kazao je Ivan Matković Lasta.

Po riječima izaslanika predsjednika Republike, umirovljenog generala pukovnika Marijana Marekovića, Bogdanovci su u najtežim danima Domovinskog rata bili “oaza i svjetionik, jedan od stupova obrane grada Vukovara i Hrvatska im to nikada neće zaboraviti”. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Šarić ustvrdio je kako su mali Bogdanovci u stvari “veliko mjesto na karti Hrvatske” s obzirom na žrtvu koju su podnijeli za slobodu Hrvatske.

U ime predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić poručio je kako, iako za zločine u Bogdanovcima još nitko nije odgovarao, treba imati povjerenja u demokratske i neovisne državne institucije i vjerovati da će ti zločini u konačnici biti procesuirani, a zločinci privedeni pravdi.

Sudionicima komemorativnog skupa obratio se i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun pozvavši okupljene da žive živote dostojne poginulih u obrani Bogdanovaca te kazavši kako je u Bogdanovcima u Domovinskom ratu poginulo 10 posto tadašnjeg stanovništva toga sela.

U crkvi sv. Leopolda Mandića služena je misa zadušnica.