Blagdan je Sveta tri kralja kojim završavamo razdoblje božićnih blagdana

Foto: Pixabay

Blagdan Sveta tri kralja ili kako se još naziva Bogojavljenje je jedan od najstarijih blagdana u katoličkom kalendaru. Događaji koji su opisani u Evanđelju po Mateju nam govore kako su tri kralja ili mudraca krenuli s Istoka prateći Betlehemsku zvijezdu repaticu koja ih je dovela do Jeruzalema kako bi se poklonili novorođenom Isusu. Danas tri mudraca poznajemo pod imenima Gašpar, Melkior i Baltazar.

Zanimljiva je činjenica kako se Sveta tri kralja slave dulje od Božića, početak slavlja Bogojavljanja se bilježi već početkom 3. stoljeća. Kršćani sa Zapada preuzimaju navedeni blagdan u 4. stoljeću i nazivaju ga navedenim imenom. Sv. Tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ali i mudraci koji su se prema Matejevom Evanđelju došli pokloniti Isusu nakon što se rodio, piše arz.hr.

Zanimljiva je činjenica da u tekstu samog Evanđelja po Mateju stoji grčka riječ koja može značiti mudraci, učenjaci, ili magičari. Teorije navode kako tri kralja potječu iz Perzije. Danas u povijesti kršćanstva postoje brojne teorije o tri kralja, o tome tko su, odakle dolaze i da li njihov dolazak ima određeno značenje.

Njihov spomendan se danas u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, a ujedno je i blagdan Bogojavljenja. Bogojavljenje slavi objavu Boga čovječanstvu u ljudskom obliku i to kao Isus Krist. Među katolicima u Hrvatskoj se razvio i običaj blagoslivljanja vode na dan Bogojavljenja, navedenom vodom se tako blagoslove kuće i obitelji. Prigodom samog blagoslova kuće, nadvratnici označe kuću sa slovima G, M ili B što su inicijali Sveta tri kralja.

Blagdan Sveta tri kralja predstavlja završetak radosnih božićnih blagdana, u Hrvatskoj je navedeni blagdan praznik, neradni dan i na njega pospremamo svoje božićne ukrase i opraštamo se s radostima blagdana do sljedeće sezone.