Beru se kukuruzi, ali prinosi kod mnogih nisu obečavajući

Foto: Đuro Karalić

ANDRIJAŠEVCI, Vrijeme je berbe kukuruza koju mnogi poljoprivredni proizvođači neće međutim, pamtiti po dobru. Kako kažu, ova godina, iznimno sušna, nije bila naklonjena toj poljoprivrednoj kulturi.

Takva iskustva ima i poljoprivredni proizvođač Milan Barić iz Andrijaševaca kojemu je suša prepolovila očekivane prinose tako da, kako kaže, ne očekuje više od 4 tone kukuruza po hetaru, a pod kukuruzom ima 22 hektara.

“Suša nas je jednostavno ubila. Kada je trebalo nije bilo kiše i to je to. Nema se tu šta previše pričati”, kazao je Barić koji je njivu zasijao s hibridom 572, ali nije dobro ispalo.

Po njegovim riječima, niti jedna kultura nije toliko podbacila kao kukuruz.

“Prošle godine sam toga istog 572 imao 11 tona po hektaru, a ove godine ga jednostavno nema”, kaže taj poljoprivredni proizvođač.

Dodaje kako se špekulira da bi startna cijena ovogodišnjeg roda kukuruza mogla biti između kune i kune i deset lipa.

“Ukoliko to bude tako, mi još na 572 dobivamo 10 do 15 posto što bi bilo dostatno za zadovoljstvo. Bilo bi dobro kada bi startna cijena bila barem 1,20 kuna ali vidjet ćemo”, kaže Milan Barić.

Sličnog su razmišljanja i drugi poljoprivredni proizvođači koje također muče niski prinosi kukuruza koji je ovih dana i pun vlage tako da je i to problem mnogima kao i najavljeno lošije vrijeme koje bi moglo predstavljati problem kod ulaska u polje. Uglavnom, jedna tipična, rekli bi smo, nekukuruzna godina.