Andrej Plenković: Logor Jasenovac je tragičan i bolan dio hrvatske povijesti

Foto: Vlada RH

ZAGREB, Prije početka današnje redovite sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta koji se danas obilježava.

“Danas je međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. 27. siječnja 1945. oslobođeni su zatvorenici Auschwitza. Tamo je ubijeno milijun Židova. Auschwittz je postao sinonim za najstrašnije zločine nad židovskim narodom. To je jedan od najvećih zločina u povijesti čovječanstva. Danas se trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, gdje su ubijene tisuće Židova, Srba, Roma, te hrvatskih antifašista i demokrata… Jasenovac je bolan i tragičan dio hrvatske povijesti, a trajni spomen i osuda tog zločina dio su naše kulture sjećanja. Na današnji dan odajemo i priznanje i hrvatskim pravednicima među narodima koji su izložili svoj život da bi spasili svoje bližnje”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je dan kada se sjećamo žrtava holokausta i dan kad trebamo promišljati o svijetu u kojemu živimo.

“Nažalost, netolerancija, negiranje povijesnih činjenica, diskriminacija i govor mržnje sve su prisutniji u svijetu i našem društvu. To su loši i štetni trendovi, protiv njih se treba boriti, takvu retoriku politika treba jasno osuditi, a pravosudna tijela kažnjavati. Žrtve kojih se sjećamo podsjetnik su na dimenzije zla koje mogu proizaći iz mržnje i totalitarnih ideologija”, rekao je Plenković.