Akcija “Pokreni svoj život” za spas brojnih života

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Pod geslom “Pokreni svoj život” Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci pridružilo se Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) Vukovarsko-srijemske županije u programu obilježavanja Svjetskog dana srca.

Na štandu postavljenom u središnjem vinkovačkom gradskom parku stručnjaci iz područja javnog zdravstva, ravnateljica ZZJZ VSŽ dr. Kata Krešić, dr. Sanja Gali, dr. Vedrana Lanc-Čurdinjaković i sanit.ing. Anica Vodanović građanima su kontrolirali krvni tlak, mjerili tjelesnu težinu, te uz analizu sastava tjelesne mase procjenjivali kardiovaskularni rizik i davali korisne savjete vezane uz način života, prehrane i uz rizične faktore za nastanak srčanožilnih bolesti.

Njima su se pridružili djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci i mladi humanitarci iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara pod vodstvom povjerenice Crvenog križa dipl. psihologinje Sande Horvatović, koji su mjerili krvni tlak i dijelili promotivni materijali i jabuke – simbole zdravog načina života.

“Svjetska zdravstvena organizacija nas poziva svake godine da obilježimo Svjetski dan srca s ciljem da se upozori cjelokupna javnost o učestalosti obolijevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti u svijetu. Svake godine se borbi za zdravo srce pridružuju Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, te županijski zavodi za javno zdravstvo, Hrvatski Crveni križ, kao i druge organizacije”, poručio je ravnatelj GDCK Vinkovci Branko Tomić.

Po riječima epidemiologinje Sanje Gali briga za zdravo srce počinje razumijevanjem rizika zdravlja, stoga je bitno poznavati vlastite zdravstvene brojeve (vrijednosti krvnog tlaka, šećera u krvi, razine kolesterola u krvi, indeks tjelesne mase).

“Kardiovaskularne bolesti su javnozdravstveni problem diljem svijeta, glavni su uzrok smrti u razvijenim zemljama, a u manje razvijenim zemljama smrtnost od ovih bolesti je u porastu. Zajedničkom akcijom možemo pridonijeti globalnom cilju smanjenja prerane smrtnosti od srčanožilnih bolesti”, ocjenila je Sanja Gali.

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskoga dana srca s ciljem informiranja ljudi širom svijeta kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, odnoseći 17,3 milijuna života svake godine. Obilježava se 29. rujna.

ĐURO KARALIĆ

Foto: Đuro Karalić