Agro-klaster započeo s promotivnom kampanjom “Domaće je naše” s ciljem poticanja građana da kupuju hranu vukovarsko-srijemskih OPG-ova

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Agro-klaster d.o.o. koji su 2017. godine osnovali Vukovarsko-srijemska županija, općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Zadruga za proizvodnju voća i povrća “Vinkovačka šparoga”, krenuo je danas iz Vinkovaca s promotivnom kampanjom “Domaće je naše” kako bi potrošačima skrenuo pozornost na visoku kvalitetu hrane koja dolazi od proizvođača s područja Vukovarsko-srijemske županije.

“Radimo kratke lance opskrbe i naši domaći proizvodi sve su zastupljeniji u školama, dječjih vrtićima, bolnicama, umirovljeničkim domovima. Cilj nam je da se potrošnja i prodaja tih proizvoda proširi i van naše županije”, kazao je direktor Agro-klastera d.o.o. Vinkovci Zdenko Podolar kazavši kako su građani u dobroj mjeri svjesni pozitivnog stava o kupnji domaćih proizvoda.

Po njegovim riječima, svrha kampanje “Domaće je naše” koja je započela predstavljanjem na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima promotivne akcije “Naša bundeva i jabuka su zdrava hrana” je promovirati tradicionalne, domaće, slavonske i srijemske proizvode, upozoriti na potrebu mijenjanja prehrambenih navika te ukazati na pozitivne zdravstvene, gospodarske i demografske efekte takvog, lokalpatriotskog, pristupa vlastitoj prehrani.

Kazao je kako Agro-klaster surađuje se oko 200 proizvođača s područja Vukovarsko-srijemske županije, a proizvode ovdašnjih OPG-ova plasira i kroz Kuću hrvatske hrane “CROTASTE”, otvorenu prošle godine u Zagrebu.

Kampanji se pridružio i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić pozvavši građane županije da kupuju domaću hranu.

“Cilja nam je da građanima odnosno potrošačima u Vukovarsko-srijemskoj županiji ponudimo zdravu hranu, koja je ovdje najzdravija. Želimo da u svim našim školama i vrtićima na stolovima se nađe hrana ovdašnjih proizvođača, koja je prepoznata među građanima, ali želimo da to bude još bolje, da finaliziramo što više domaćih proizvoda ovdje, a ne da sirovinu izvozimo, a onda naši građani kupuju taj proizvod po puno skupljoj cijeni”, kazao je župan Dekanić.

U sklopu programa na Trgu bana Josipa Šokčevića predstavljene su tikvice i bundeve i proizvodi od bundeva, a među kojima i najteža bundeva na ovogodišnjem Tovarničkom jesenskom festivalu, teška 674 kilograma, koja je i rasječena te podjeljena građanima Vinkovaca. Našlo i domaćih jabuka koje su podijeljene građanima i mališanima, polaznicima vinkovačkog Dječjeg vrtića koji su donijeli veselje i radost među sudionike i građane koji su se zatekli na središnjem vinkovačkom gradskom trgu.