Nuštar u znaku Memorijala Andrija Andabak

Foto: nustar.hr

NUŠTAR, U spomen na pukovnika 109. vinkovačke brigade, “borca s maljutkom”, Andriju Andabaka, u Nuštru se u subotu i nedjelju održava Memorijal Andrija Andabak pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a koji je ove godine ispunjen raznovrsnim sadržajima.

Memorijal je započeo odavanjem počasti Andriji Andabaku na groblju u Nuštru, a potom je u nuštarskom Domu kulture održana i svečana akademija na kojoj su se nazočnima obratili vukovarsko-srijemski župan i izaslanik predsjednice Republike Božo Galić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Stevo Culej, izaslanik ministra branitelja Stjepan Sučić, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac kao i sinovi Andrije Andabaka, Marko i Stjepan Andabak.

U Domu kulture potom je otvorena izložba fotografija ”Nuštar iz Domovinskog rata”, autora Maria Filipia.

Na prostoru na središnjme nuštarskom trgu održan je Taktičko-tehnički zbor HV-a, MUP-a, HGSS-a i DVD-a Nuštar, a vlastitim aktivnostima u program su se uključili i Astronomsko društvo “Oton Kučera” Vinkovci, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci i braniteljska Udruga ljubitelja i sakupljača starina “Banovac” iz Nuštra.

Održana je i tradicionalna likovna radionica profesora i studenata Umjetničke akademije u Osijeku, kao i tribina o protuoklopnoj borbi. Obilježavanje Memorijala Andrija Andabak završit će u nedjelju navečer prikazivanjem filma ”Dnevnik jednog rata Vinkovci”.

Andrija Andabak je rođen u Splitu 1956., ali je odrastao i živio u Nuštru kojeg je i branio u Domovinskom ratu. Rukovati protuoklopnim naoružanjem naučio je kao ročnik JNA u Makedoniji, gdje je radio s raketama 9M14 Maljutka. Kad je počeo Domovinski rat, prijavio se kao dragovoljac i već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo. Tijekom osam najtežih mjeseci u istočnoj Slavoniji pogodio je 32 oklopna vozila. Poginuo je 7. srpnja 1992. godine u bosanskoj Posavini.

Njegovim imenom, nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za 3 ili više uništenih oklopnih vozila te promidžbu i ustroj postrojbi za protuoklopnu borbu vođenim raketnim sustavima.

ĐURO KARALIĆ