51. Vinkovačke jeseni ulaze u veliku završnicu

VINKOVCI, Ovogodišnje, 51. Vinkovačke jeseni koje se održavaju od 9. do 18. rujna pod sloganom “Večer oproštajna” ulaze u svoju veliku završnicu te će od petka do nedjelje ljubiteljima folklora i tradicije ponuditi ono najvrijednije i naljepše što imaju.

Sve započinje u petak navečer sa svečanosti otvorenja 51. Vinkovačkih jeseni koja će se s početkom u 21 sat održati na Trgu bana Josipa Šokčevića pod sloganom „Večer oproštajna“, a za koju je scenarij, kao i godinama ranije, napisala Ana Cvenić. Kako je oproštajno, momačko veće izgledalo nekada u Slavoniji, kroz pjesmu, ples i vrckave dijaloge dočarat će tamburaši, glumci, pjevači, folkloraš. Nastupit će postrojba Športskog društva “Sokol” iz Vinkovaca, Ženska pjevačka skupina “Đakovčanke”, “Jagode” iz Rokovaca-Andrijaševaca, Tamburaški sastav “Dike”, Josipa Jurković i Iva Jančić, te Muška pjevačka skupina “Lipa” iz Vinkovaca. Uz njih sudjeluju tamburaški sastavi “Slavonske lole” iz Đakova i “Caprio” iz Vinkovaca, te pjevačice Nina Kraljić, Vlatka Kopić, Petra Vurušić, Zrinka Posavec i pjevači Jacques Houdek, Alen Đuras, Adam Končić i Đani Stipaničev.

Nakon svečanosti otvorenja, na istoj pozornici je Etno revija, a u 22.30 je u Glavnom šatoru koncert Lidije Bačić. U 22 sata na salašu “Tena” u Vinkovcima počinju Šokački divani gdje se očekuje oko 1.500 gostiju. Nastupit će tamburaški sastavi “Slavonske lole”, “Dike” i “Caprio”.

Subota je rezervirana za Državnu smotru izvornog hrvatskog folklora. U dva dana će nastupiti 34 kulturno umjetnička društva koja su tijekom godine osvojila prva mjesta na županijskim i regionalnim smotrama izvornog folklora i na Vinkovačkim jesenima predstavljaju svoju županiju.

Državna smotra izvornog hrvatskog folklora održava se u dva dana, ali u tri dijela. Prvi dio je u subotu u 17 sati na glavnoj pozornici u pješačkoj zoni i tu će nastupiti 14 skupina, drugi je u nedjelju nakon što prođe svečani mimohod, također na velikoj pozornici gdje će nastupiti pet folklornih skupina, a treći dio je u 17 sati na pozornici u glavnom šatoru.

Od 12 do 17 sati u Slavonskom sokaku održat će se radionica izrade predmeta od slame, a od 17 sati na velikoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića revija etno frizura svijeta. Od 19 sati u glavnom šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni na programu su Mali divani, novitet Vinkovačkih jeseni. Nakana organizatora je da se Malim divanima omogući što širem krugu Vinkovčana i njihovih gostiju koji si ne mogu priuštiti dolazak na „velike“ Šokačke divane da se provesele uz slavonska jela po pristupačnim cijenama i uz zabavni program i tako osjete atmosferu Divana.

Restoran iz Slavonskog sokaka, Gradski kućar, pripremit će čobanac i grah po promotivnoj cijeni od 25 kuna,  a ulazak u šator i praćenje programa je besplatno. Uz uživanje u delicijama Gradskog kućara, posjetitelji mogu uživati i u zabavnom programu u kojemu sudjeluje Zlatko Pejaković, FA Bojmija Makedonija, Studio smijeha i tamburaške sastave Slavonski suton i Berdaševa priča.

U nedjelju, u središnjem i najzanimljivijem dijelu manifestacije, Svečanom mimohodu sudionika 51.Vinkovačkih jeseni i reviji konjskih zaprega, ulicama Vinkovaca proći će oko 8.000 folkloraša iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Mimohod započinje u 10 sati, a završit će oko podneva najvećim kolom 51. Vinkovačkih jeseni. Svečanost zatvaranja 51. Vinkovačkih jeseni je u 21,30 sati nakon koje će se na Bosutu spaliti skulptura od slame.

ĐURO KARALIĆ

Foto: vk-jeseni.com