29-godišnjak iz Ivankova zaradio kaznu od 20.200 kuna te mu privremeno oduzeto vozilo

Foto: poslovni.hr

VINKOVCI, Iz PU vukovarsko – srijemske izvijestili su kako je u utorak, 28. prosinca, oko 11,45 sati na autocesti Zagreb-Lipovac, kod Bošnjaka, izbio požar na priključnom vozilu pridodanom teretnom vozilu bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 45-godišnji bugarski državljanin. Očevidom policijskih službenika i inspektora zaštite od požara utvrđeno je kako je uzrok požara kvar na kočionom sustavu. U požaru su priključno vozilo i teret u njemu u potpunosti izgorjeli te je pritom bugarskoj prijevozničkoj tvrtki nastala materijalna šteta u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Požar su lokalizirali pripadnici JVP Županja. Policija je o događaju dostavila izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirane su četiri prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta (granični prijelaz Bajakovo, Kladavac, Mirkovci, Županja). Prema dvojici vozača određena je mjera smještanja u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Prvi vozač, 66-godišnjak iz Vukovara, zatečen je u 18 sati u prometu u Vukovaru dok je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,35 g/kg. Radi toga je protiv njega podnesen optužni prijedlog Općinskom sudu  u Vukovaru – Prekršajni odjel, kojim je predložena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

Drugi vozač, 29-godišnjak iz Ivankova, zatečen u 23,45 sati Vinkovcima kako upravlja vozilom za vrijeme dok mu je rješenjem PU vukovarsko-srijemske u rujnu ove godine oduzeta vozačka dozvola. Prilikom nadzora utvrđeno je da kod sebe nema osobnu iskaznicu, odnosno nije ju pokazao na zahtjev policijskog službenika. Zbog sumnje da upravlja vozilom pod utjecajem opojnih droga, ponuđeno mu je preliminarno ispitivanje prisutnosti droga i lijekova u organizmu što je prihvatio. Nakon što je preliminarno testiranje pokazalo pozitivan rezultat na drogu „ampfetamin“, 29-godišnjak je odbio stručni liječnički pregled i izuzimanje uzoraka krvi i urina radi analize na opojna sredstva. Protiv vozača policija u žurnom prekršajnom postupku podnosi optužni prijedlog Općinskom sudu u Vinkovcima – Prekršajni odjel, da na temelju članka 135. Prekršajnog zakona odredi zadržavanje vozača do 15 dana jer osobite okolnosti opravdaju bojazan da će ponoviti istovrsne prekršaje, s obzirom da je višestruki počinitelj istih ili sličnih prekršaja iz istog propisa, za što je više puta pravomoćno kažnjavan, te je predloženo izricanje novčane kazne u ukupnom iznosu od 20.200 kuna ili kazne zatvora do 60 dana, kao i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 12 mjeseci. Također, s obzirom da je povratnik u činjenju prometnih prekršaja predloženo je i oduzimanje vozila kojim je upravljao zbog postojanja opasnosti da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja. Vozilo je privremeno oduzeto do donošenja sudske odluke o prekršaju. Sukladno spomenutom članku Prekršajnog zakona, ukoliko sud oduzme sredstvo počinjenja prekršaja, u ovom slučaju vozilo, ono postaje vlasništvo Republike Hrvatske.