Vukovarski Komunalac ponovno vadi pijesak iz Dunava

VUKOVAR, Poslije prekida eksploatacije pijeska iz Dunava vukovarska gradska tvrtka Komunalac je prije nekoliko dana ponovno krenula s ovim poslom koji će im, kako se najavljuje, donijeti i višemilijunsku zaradu. Međutim, ponovno vađenje pijeska iz Dunava još jednom pokazuje i sve apsurde hrvatskih zakona. Naime, dok je u Hrvatskoj zakonskom uredbom zabranjeno eksploatiranje pijeska i šljunka iz domaćih rijeka to kod susjeda u Srbiji nije slučaj. Sukladno toj uredbi Komunalac nije mogao više vaditi pijesak iz Dunava, što je radio desetljećima ranije, ali su isti taj posao tvrtke iz Srbije radile bez ikakvih problema.

„To je još jedan naš zakon u nizu apsurdnih radi kojega je ugašena jedna gospodarska djelatnost te se poticao uvoz umjesto izvoza. Uredba je donesena pod pritiskom eko udruga radi straha od produbljavanja korita rijeka i nemogućnosti plavljenja močvarnih područja gdje je to poželjno. Dok naše tvrtke to nisu smjele raditi pijesak i šljunak uredno su eksploatirale tvrtke iz susjedne Srbije i BiH“ pojasnio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je kako je zapravo sve stvar dozvola i pečata jer dok je jedna gospodarska djelatnost u Hrvatskoj onemogućena u Srbiji je lako dobije pečat i može se nastaviti raditi s tim poslom. Direktor Komunalca Igor Štrangarević kaže kako su ponovno u posao eksploatacije pijeska ušli preko srbijanske tvrtke „Bager promet“ do koje su došli putem javnoga natječaja. Pijesak se sada eksploatira iz Dunava na osnovu koncesije ove srbijanske tvrtke nakon čega njihovo plovilo pristaje u Luku Vukovar i tamo kroz podzemni cjevovod deponira pijesak na deponiju. Penava kaže kako u cijelome poslu nema ništa sporno niti protuzakonito, a na deponirani pijesak plaća se i PDV.

„Sve to je jedan veliki apsurd jer bi da je zakon drugačiji sve to mi mogli raditi, a i prihodi bi nam bili veći. Na ovaj način osiguravamo potrebne količine pijeska za provođenja projekta Vukovar, za koji je potrebno oko pola milijuna kubika pijeska, i ostale projekte iz okolice“, rekao je Štrangarević.

U jednom zahvati srbijansko plovilo izvadi 160 kubika pijeska tako da dnevno ta brojka može narasti i do tisuću kubika. Sa srbijanskom tvrtkom sklopljen je ugovor za eksploataciju 250.000 kubika pijeska pri čemu će dobiti biti uložena u dalju modernizaciju tvrtke. Inače, radi zakonske uredbe Komunalac je prije dvije godine prodao i brod u Srbiju koji su koristili za eksploataciju pijeska.

PRESS 032