25. godina od Humanitarnog konvoja iz vukovarske bolnice

VUKOVAR, Okupljanjem preživjelih u Općoj županijskoj bolnici Vukovar obilježena je 25. obljetnica Humanitarnog konvoja kojim je 19. listopada 1991. godine iz opkoljenoga grada izvučen dio ranjenika. Današnja i ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac podsjetila je kako je toga dana iz opkoljenoga grada izvučeno 108 teških ranjenika koji su na taj način izvučeni na slobodnu teritoriju Hrvatske.

„Ovo je jedan od posebnih dana za vukovarsku bolnicu, njene zaposlenike kao i sve preživjele iz toga konvoja. Plan je bio da to ne bude jedini konvoj koji su spašavani ranjenici i da na isti način dolaze dva puta tjedno u bolnicu i donose lijekove ali i izvlače ranjenike. Međutim, prilikom izlaska iz Vukovara konvoj je naletio na minu kada su dvije medicinske sestre ranjene tako da od tada više nisu dolazili. U zadnjih mjesec dana, do pada obrane grada, bili smo prepušteni sami sebi“, rekla je Bosanac.

Dodala je i kako je nakon pada Vukovara dio ranjenika i medicinskog osoblja završio na Ovčari i drugim stratištima, a da se i danas neki od njih vode kao nestali.

Djelatnica bolničke kirurgije vukovarske bolnice tijekom ’91 godine Marija Terek podsjetila je kako je konvoj preko Sremske Mitrovice i Bijeljine i nakon tri dana došao u Hrvatsku.

„Bilo je zastrašivanja, straha, loših uvjeta. Vjerovala sam da će konvoj stići u Hrvatsku“, rekla je Terek.

Nakon okupljanja sudionici Humanitarnog konvoja su potom položili vijenac i zapalili svijeće kod spomenika žrtvama Ovčare u krugu bolnice, kod spomen obilježja na Trpinjskoj cesti i na Ovčari te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić