Majstorović: Čekanje više nije opcija, vrijeme je za udruživanje

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI,  “Sinergija kao ključ oporavka” bila je tema 6. regionalne konferencije gospodarstvenika koja je u organizaciji Lotusmedia d.o.o. u ponedjeljak održana u hotelu Slavonija u Vinkovcima, a u čijem radu je uz 160 sudionika, sudjelovala i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

“S obzirom na pokazatelje gospodarskog stanja koji su nam na raspolaganju, od proračunskog deficita, najava Europske komisije o gospodarskom rastu i razvoju kao i padu nezaposlenosti. možemo reći da su se stvari u gospodarstvu počele kretati u puno boljem smjeru”, poručila je ministrica Gabrijela Žalac.

Založila se za proaktivni pristup svih dionika koji utječu na, i kreiraju, gospodarsko ozračje u Hrvatskoj rekavši kako gospodarstvenici i poduzetnici u Vladi imaju prijatelja.

“Čekanje više nije opcija i vrijeme je da razmotrimo opciju udruživanja jer svrha udruživanja je uvijek dobrobit i podjela znanja i resursa sa zajedničkim ciljem. Ako shvatimo da je bogata Slavonija u rangu sa Likom na začelju ljestvice proakitvnosti, optimizma, motivacije, trebamo se zapitati gdje nas vodi daljnje nedjelovanje”, poručila je direktorica Lotusmedia d.o.o. i organizatorica konferencije Mara Majstorović.

Sudionici konferencije imali su prigodu upoznati se i s primjerima dobre prakse iz Hrvatske i država okruženjate sudjelovati panel diskusiji “Organizirano i jedinstveno domaće tržište – mogućnosti i vizija”.

Po mišljenju Mare Čuljak iz Udruge “Češnjak” jedino udruženi vukovarsko-srijemski proizvođači mogu ostvariti pozitivne poslovne rezultate i nositi se s jakom konkurencijom.

“Naša udruga je to pokazala i dokazala.Sami pojedinačno mi ne možemo ništa, ali svi zajedno udruženi možemo puno”, kazala je Čuljak.

U diskusija sudionika konferencije također se moglo čuti kako je za slavonsko gospodarstvo ne “pet do dvanaest”, već “dvanaest i pet” te je nužno, kroz suradnju na široj osnovni i umrežavanje poduzetnika, predstavnika politike koji moraju raditi na stvaranju što jače političke stabilnosti te akademske zajednice čiji su istraživački kapaciteti nužni za bilo kakav ozbiljan napredak, raditi na stvaranju pretpostavki za jači gospodarski iskorak.