Idućega tjedna kreću radovi na izgradnji istočne vinkovačke obilaznice

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Trinaest godina nakon što su završili radovi na izgradnji južne vinkovačke obilaznice, na red je došla izgradnja njezinog istočnog dijela, a ugovor o gradnji toga značajnog kapitalnog prometnog objekta potpisan je u petak u Vinkovcima.

Radovi, čija je vrijednost procjenjena na 120 milijuna kuna, započinju idućega tjedna i trajat će u naredne dvije godine, a njihovim završetkom Vinkovčani će dobiti suvremenu prometnicu u duljini sedam kilometara, od mosta na završetku južne obilaznice preko Mirkovaca sve do Nuštra.

Investitor radova su Hrvatske ceste, a tvrtka Osijek – Koteks d.d. izvođač.

Potpisivanju ugovora nazočni su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

“Riječ je o vrlo značajnom infrastrukturnom projektu koji će omogućiti da se cijela županija bolje prometno poveže ali i da se Vinkovci brže razvijaju. Govorili smo o i drugim projektima značajnim za ovu županiju poput izgradnje zaobilaznice grada Vukovara koja ima četiri faze, a ove godine očekujemo raspisivanje natječaja za prvu fazu kao i o projektu elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar za koji očekujemo da bi ga ove godine i ugovorili”, izjavio je novinarima ministar Oleg Butković.

Također je izrazio podršku namjeri vinkovačkih gradskih vlasti da se izgradnjom nadvožnjaka preko magistralne pruge Vinkovci-Zagreb prometno poveže središte grada s prigradskim naseljem Borinci, što već duže vrijeme zahtjevaju stanovnici toga dijela Vinkovaca.

“Vrijedan je ovo projekt važan za razvoj prometne ali i gospodarske infrastrukture”, ocjenila je ministrica Gabrijela Žalac rekavši kako je riječ o tek jednom od brojnih projekata koji će Vlada realizirati u istočnoj Hrvatskoj kroz projekt Slavonija.

Po riječima vukovarsko-srijesmkog župana Bože Galića, konačno se ostvaruje sve ono što su i županija i gradovi i općine tražili od državnih vlasti, ali do sada to nije bilo prepoznato.

“Izgradnja Istočne obilaznice grada Vinkovaca doprinijet će izmještanju tereretnog prometa iz gradskog središta ali i otvoriti gospodarski potencijal za sve one gospodarstvenike koji će poželjeti graditi svoje pogone uz zaobilaznicu”, ocjenio je zamjenik inkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je pak kako je riječ o iznimno zahtjevnim radovima u sklopu kojih će se izgraditi četiri nadvožnjaka, a predviđeno je i izmještanje svih instalacija, od visokotlačnih i srednjotlačnih plinovoda do dalekovoda.