Vinkovci ovog mjeseca dobivaju spomenik vučedolskom ljevaču bakra, a na vidiku i brojni drugi kulturni projekti

Foto: Grad Vinkovci
VINKOVCI, Iz Upravnom odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca izvjestili su kako je Ministarstvo kulture za provedbu kandidiranih projekata obnove i revitalizacije kulturne baštine na području grada Vinkovaca u ovoj godini odobrilo 480.000 kuna.
Riječ je o projektima obnove kipa Sv. Trojstva u parku na Trgu bana Josipa Šokčevića (150.000 kuna), izrade konzervatorske podloge za kulturno-povijesnu cijelinu grada Vinkovaca (130.000 kuna) te uređenja Arhivskog sabirnog centra (200.000 kuna).
“S radovima na obnovi kipa Sv. Trojstva započeti ćemo ove godine budući da smo dobili sredstva od Ministarstva kulture koja će ubrzati provedbu ovog projekta koji je od iznimne kulturne važnosti za Grad Vinkovce”, navodi se u dopisu Odjela koji potpisuje pročelnik Mario Banožić.

Kada je riječ o izradi konzervatorske podloge za kulturno-povijesnu cijelinu grada Vinkovaca pojašnjava se kako će sukladno preporukama Konzervatorskog odjela u Vukovaru, konzervatorska podloga sadržavati inventarizaciju i identifikaciju, valorizaciju kao i izradu smjernica s prikazom mjera zaštite i očuvanja kulturno-povijesnih vrijednosti na

području grada, katalog zgrada koji će uključivati sve zgrade unutar zaštićene zone i zgrade u vrijednim zaštićenim cjelinama, te upute za uređenje povijesne cjeline grada Vinkovaca koje će sadržavati opće smjernice, prijedlog sanacije i usklađivanje s uvjetima za svaku građevinu radi smanjivanja narušenosti vizure grada.
“Već četiri godine, od kada je Gradsko vijeće Grada Vinkovaca 2013. godine uputilo Ministarstvu kulture preporuku glede budućeg statusa Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima, borimo se da on ostane u Vinkovcima i da se pronađe adekvatan prostor za njegov smještaj. Obzirom da je Arhivski sabirni centar u Vinkovcima od iznimne važnosti za Grad Vinkovce, isti planiramo preseliti u novi prostor u Dugoj ulici”, navodi se.
Iz Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca također izješćuju kako će tijekom travnja u pješačkoj zoni u Vinkovcima biti postavljen spomenik vučedolskom ljevaču bakra koji će zajedno s zonom činit jedinstvenu arheološku/kulturnu i turističku priču o povijesti iz doba Vučedolske kulture koja se intenzivno odvijala u Vinkovcima u razdoblju 2400. do 2900. g. pr. Krista.
“Na ovaj način dobit će se cjelovita priča o Orionu kalendaru / posudi, te će se logično povezati detalji s partera pješačke zone s povijesnim razvojem prve industrijske proizvodnje iindustrijske “revolucije” koja se na području Vinkovaca odvijala još u razdoblju 2400.-2900. pr. Krista”, objašnjavaju.
Također se napominje kako se do kraja travnja očekuje završetak restauratorskih radova na spomeniku sv. Florijana, a radovi su vrijedni 40.000,00 kn. Do kraja godine u planu je obnova i ostalih spomenika u gradu, a u skladu sa Master planom razvoja turizma Grada Vinkovaca i planom upravljanja povijesnom i kulturnom baštinom i daljnji razvoj destinacijskih itinerera i ruta, sustava interpretacije i info punktova, staza i šetnica. Isto tako, u planu je i turistifikacija šuma i uzgajališta divljači, znanstveni centar za arheološka istraživanja, urbana oprema obala Bosuta, razvoj i operacionalizacija brenda grada Vinkovaca.