Vukovarsko-srijemska županija dobila priznanje Instituta za javne financije za transparentnost

Foto: Novosti

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemska županija je dobila priznanje Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna, izvjestili su iz županijske uprave.

Vukovarsko-srijemska županija osvojila je maksimalan broj bodova prema istraživanju transparentnosti proračuna županija, gradova i općina, koje je proveo Institut za javne financije, navodi se te dodaje kako je istraživanjem obuhvaćeno 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, a željelo se utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jedinica.

Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine. Dokumenti čije se objavljivanje pratilo su: godišnje izvršenje proračuna za 2018.; polugodišnje izvršenje proračuna za 2019.; prijedlog proračuna za 2020.; izglasani proračun za 2020. i proračun za građane za 2020. Budući da je promatrana dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti kreće se od 0 do 5.

Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u newsletteru “Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2019. – travanj 2020.“, a rezultati su dostupni putem interaktivne karte koja se nalazi na web stranici: www.ijf.hr/transparentnost, upućuju iz županijske uprave Vukovarsko-srijemske županije.