Video kamerama protiv neodgovornih građana

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Uvođenjem pravila o razvrstavanju kućnog otpada kao i stavljanjem u funkciju podzemnih kontejnera koji se mogu koristiti samo uz pomoć ključa kojega su dobili svi stanara izazvao je niz problema u pojedinim dijelovima Vukovara.

Tako imamo slučajeva da se građani ponašaju odgovorno i kućni otpad odlažu na mjestima predviđenima za to. Međutim, isto tako imamo i niz slučajeva gdje se građani ponašaju neodgovorno i svoj kućni otpad odlažu neprimjereno i na mjestima koja nisu predviđena za to. Slijedom toga niz je slučajeva prepunih kontejnera jer neki od neodgovornih građana i na taj način žele izbjeći plaćanje viših računa. Na taj način dolazi i do čestih stvaranja mini deponija.

Drugi pak svoj otkad odlažu pored zaključanih kontejnera ne razmišljajući što i na koji način tako ostavljaju. Na fotografiji uz tekst može se vidjeti i kako je jedan od stanara, u Ulici hrvatskih redarstvenika, „zbrinuo“ madrac iz stana koji mu više ne treba. Naime, vjerojatno pod okriljem noći ta osoba je svoj nekadašnji madrac jednostavno izbacila preko balkona tako da već danima stoji podno stambene zgrade.

Svjesni problema su i u gradskoj upravi odakle najavljuju postavljanje video kamera na više lokacija u gradu kako bi se pratilo odlaganje otpada od strane neodgovornih građana. Prvo će kamere biti postavljane na kritičnim mjestima, a onda kasnije i na drugim mjestima. Svi koji budu nepravilno odlagali svoj kućni otkad mogu očekivati i novčane kazne u svojim poštanskim sandučićima.