Važnost motoričke kontrole Piše Lorena Draženović, mag.cin.

    Foto: Pixabay/James Riess

    Motorička kontrola odnosi se na kontrolu koju živčani sustav ima nad mišićima, a koja omogućava izvođenje uvježbanih i koordiniranih pokreta. Živčani sustav sastoji se do dva dijela, od središnjeg i perifernog živčanog sustava. Središnji živčani sustav odgovoran je za nadzor cijelog tijela (uključujući naravno i mišiće), a sastoji se od mozga i leđne moždine. Periferni živčani sustav sastoji se od aferentnih puteva (osjetni/senzorni putevi) kojima senzorne informacije putuju od senzornih receptora do središnjeg živčanog sustava te od eferentnih puteva (motorički putevi) kojima motoričke naredbe putuju od središnjeg živčanog sustava prema mišićima.

    Tri sustava su važna za položaj i orijentaciju našeg tijela u prostoru, a to su vizualni sustav, vestibularni sustav te kinestetički sustav.

    Da bi pokret bio skladan, on mora biti kontroliran i koordiniran. Možete zamisliti da je mozak poput dirigenta, on pamti skladbu cijelog orkestra a ne samo jedne violine. Ista stvar je i s mišićima. Naš mozak pamti mišićne skupine, a ne pojedine mišiće. Stoga, radom na samo jednom određenom mišiću dobit će se puno manji učinak nego ako radimo kompleksne zadatke koji zahtijevaju aktivaciju skupine mišića.

    Lorena Draženović specijalizirala je kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistra je kineziologije, kineziterapeut i Halliwick instruktor. Za znanstveni rad o temi “Pet zastava, pet medalja, osam Olimpijskih igara: Jasna Šekarić – studija slučaja” nagrađena je Rektorovom nagradom. Već na trećoj godini fakulteta počela je volonterski raditi s djecom s teškoćama u razvoju, a u tom području djeluje i danas. Sudjelovala je na brojnim znanstveno – stručnim konferencijama većinom kao izlagač vlastiti radova. Iza sebe ima objavljena četiri stručna rada te nekoliko nagrada za iste.