Ustavni sud o ostvarenju prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

ZAGREB/VUKOVAR, Na konferenciji za novinare koju je održao danas predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obrazložio je odluku zbog koje će vukovarski Srbi ostvarivati veća prava na uporabu jezika i pisma, a riječ je o statutarnim odlukama grada Vukovara, među kojima su neki članci sada ukinuti.

Tako je primjerice ukinuta statutarna odredba u dijelu koji se odnosi na prava srpskih vijećnika u Gradskom vijeću pa im se materijali za rad na srpskom jeziku i ćirilici moraju osigurati i na usmeni, a ne samo pismeni zahtjev kao ranije. Isto je i s dostavom prijepisa pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprava, izvještava N1.

Istovremeno Ustavni sud nije prihvatio zahtjev u odnosu na odredbe statutarne odluke kojom je propisano da se kolektivna prava srpske nacionalne manjine na području Vukovara “osiguravaju kad se steknu uvjeti”.

Šeparović je kazao da Ustavni sud zabrinjava što gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu i donesu odluke i o tome obavijeste sud.

“U listopadu moraju vidjeti koja od prava individualnih i kolektivnih, s obzirom na dostignuti stupanj snošljivosti i dijaloga, se mogu proširiti i o tome donijeti odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da to nije u skladu sa Ustavnim zakonom zadržao si je mogućnost da je ukine”, kazao je Šeparović.

Iako to nije izrijekom navedeno na novinarsko pitanje je potvrdio da je među tim odlukama i ona o ćiriličnim natpisima u Vukovaru.

Komentirajući odluku Ustavnog suda, predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća Tomislav Šota (HDZ) je rekao da se vijećnicima srpske nacionalne manjine već dvije godine akti za sjednice Gradskog vijeća dostavljaju na ćiriličnom pismu, na zahtjev vijećnika.

Foto: Ivan Matić

“Ne vidimo ništa sporno u odnosu prema pripadnicima srpske manjinske zajednice u Vukovaru čija prava poštivamo. Uzajamni odnosi srpske zajednice i hrvatskog naroda u Vukovaru poboljšani su unazad nekoliko godina, iako bi voljeli da se i njihovi politički predstavnici pridruže obilježavanju značajnih obljetnica za građane Vukovara”, rekao je novinarima Šota.

Foto: www.sdss.hr

Gradska organizacija SDSS-a Vukovar pozdravila je pak odluku Ustavnog suda. U priopćenju za javnost navode kako je dio odluke Ustavnog suda na tragu onoga za što se vijećnici SDSS-a u Gradskom vijeću Vukovara zalažu već godinama i na što ukazuju kao neophodnost i potrebu.

“Posebno optimističnom promatramo činjenicu da je Ustavni sud odredio imperativan rok do kojeg gradske strukture trebaju postupiti po vlastitom Statutu. A to je mjesec listopad ove godine”, poručili su iz vukovarskog SDSS-a. u priopćenju koje je potpisao predsjednik te stranačke organizacije Srđan Kolar.