U prvih 8 mjeseci godine porast prekršajnih prijava nasilja u obitelji od 6 posto

www.icv.hr

VUKOVAR, U spomen na tragični događaj nezapamćen u novijoj hrvatskoj povijesti 22. rujna se obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Naime, 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu održana je brakorazvodna parnica, na kojoj je Mato Oraškić ubio sutkinju Ljuljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a sudsku zapisničarku Stanku Cvetković teško ranio. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je na potrebu kontinuiranog podizanja svijesti o problemu nasilja nad ženama, a ove godine poseban naglasak je stavljen na podatke koji pokazuju da je nasilje nad ženama u vrijeme pandemije COVID-19 nažalost u porastu.Iako po podacima policije nema značajnog porasta broja prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, iskustvo nevladinih udruga koje se bave zaštitom ženskih ljudskih prava govore drugačije, posebno organizacije koje imaju savjetovališta i skloništa.

„Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova na području Vukovarsko-srijemske županije u prvih 8 mjeseci zabilježen je porast prekršajnih prijava nasilja u obitelji od 6%. Zabilježen je porast i u kaznenim prijavama nasilja u obitelji te je tijekom cijele protekle godine bilo 14 kaznenih prijava, ove godine tijekom 8 mjeseci zabilježeno ih je 16 prijava“, navodi predsjednik Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko – srijemske županije Đorđe Ćurčić.

Dodaje kako ove crne statistike prati i povećani broj osoba koje se javljaju u Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja na području Vukovarsko-srijemske županije, čiji su kapaciteti trenutno u potpunosti popunjeni, te su u situaciji da i ne mogu prihvatiti sve koji im se jave.

„Stoga Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, podsjeća sve da nasilje nad ženama nije ničija “privatna stvar” i ne rješava se unutar četiri zida, nego je to ozbiljan društveni problem koji zahtjeva ozbiljne mjere prevencije, rehabilitacije i sankcija“, zaključuje Ćurčić.