U Crnome moru otkrivena najstarija očuvana olupina broda

Foto: kurir.rs

Arheolozi su pronašli do sada najočuvaniju olupinu broda antičke Grčke na dnu Crnog mora, staru oko 2.400 godina.

Brod dužine 23 metra, za koji se vjeruje da je grčki, otkriven je sa potpuno očuvanim jarbolom, kormilom i veslačkim klupama na oko dva kilometra ispod površine. Naučnici smatraju da je nedostatak kiseonika na toj dubini očuvao brod, obajvljuje oslobodjenje.ba.

“Mislio sam da je nemoguće pronaći potpuno očuvan antički brod dva kilometra ispod vode. Ovo otkriće će promijeniti naše razumijevanje brodogradnje i pomorstva antičkog doba”, rekao je on, piše list ” The Guardian”.

Vjeruje se da se radi o trgovačkom brodu čiji su tip istraživači do sada mogli da vide na vazama drevne Grčke kao što je poznata “Vaza sirena” u Britanskom muzeju.

Tim je prvobitno planirao da olupinu ne dira, ali je kasnije tim sa Univerziteta u Southemptonu uradio analizu metodom radioaktivnog ugljenika i utvrdio da je ovo najstarija olupina broda ikada pronađena.

Ova olupina jedna je od više od 60 brodova koji su pretrpjeli brodolom i koje je pronašao međunarodni tim arheologa, naučnika i istraživača mora tokom trogodišnje misije istraživanja dubina Crnog mora. Cilj istraživanja je sticanje uvida u praistorijske promjene nivoa mora tokom praistorije.

Istraživači su rekli da su pronašli brodove različite starosti, od kozačke flote iz 17. vijeka, preko rimskih trgovačkih brodova zajedno sa amforama, do potpuno očuvanog broda iz vremena antičke Grčke.

Izvor: Oslobođenje portal