Svakoj aktivnosti posebna obuća: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Steve Buissinne

  Bez obzira na vrstu aktivnosti kojom se bavite, adekvatna sportska obuća mora biti vaš prioritet. Neadekvatna obuća može biti uzrok brojnih ozljeda a dugoročno gledano i problema s cirkulacijom, kralježnicom, koljenima, stopalima i tetivama.

  Nije svaka obuća namijenjena za sve sportove i aktivnosti. Upravo je suprotno, različiti modeli patika i cipela namijenjeni su za specifične i točno određene sportove i sportske aktivnosti.

  Prilikom odabira obuće, svakako trebate obratiti pozornost na aktivnost kojom se bavite. Američki zdravstveni centra preporuča da se obuća isprobava predvečer ili najbolje nakon treninga jer su vam tada stopala blago natečena. Također, važno je zavezati obuću kako bi se uvjerili da vam obuća nije labava ili pretjerano fleksibilna.

  Također, savjeti stručnjaka kazuju kako je sportsku obuću potrebno mijenjati nakon pretrčanih 500 do 700 kilometara.

  Obuća za trčanje
  Obuća namijenjena za trčanje ima svojstva da ublaži udarce stopala o tlo. Imaj višu petu kako bi se smanjio pritisak na tetive te kako bi se osigurala dodatna stabilnost stopala. Dio obuće oko prstiju je širi kako bi se smanjio pritisak na prste prilikom pomaka noge prema naprijed.

  Obuća za hodanje
  Za razliku od trčanja tijekom kojeg prvo prsti dotiču tlo, kod hodanja je peta ta koja prva dotiče tlo te se tijekom pokreta preraspoređuje težina sve do prstiju. Stoga, prilikom kupnje obuće namijenje za hodanje, obratite pažnju na to da đon bude nešto zaobljeniji.

  Obuća za planinarenje
  Ovakva vrsta aktivnosti zahtjeva vrlo kvalitetnu obuću koja omogućavaju različite vrste pokreta. U njoj vaše stopalo mora biti stabilno kako bi se mogućnost za uganuće zgloba svela na minimum. Teret je u takvoj obući jednako raspoređen duž cijelog stopala. Obuća za planinarenje mora imati čvrst đon na kojem se nalaze ripne koje sprječavaju proklizavanje noge na različitim terenima.

  Ovo su bili osnovni primjeri sportske obuće za različite aktivnosti. Naravno, svaki sport ima svoje zahtjeve i specifičnosti pa tako i obuću koja je potrebna kako bi mogućnost ozljede sveli na minimum te kako bi poboljšali vlastitu efikasnost i uspješnost u određenom sportu ili aktivnosti.