Što učiniti kada osjetite bol u mišićima?

  Foto: Pixabay/Taco Fleur

  Puni optimizma započeli ste svoje kondicijske pripreme, program mršavljenja i sl. No, iduće jutro budite se uz osjećaj boli i zatezanja u mišićima. Sigurno se neki od vas pitaju, odakle dolazi ta bol? I što možete učiniti da ju smanjite?

  Upala mišića javlja se kao posljedica napornih treninga ili nepoznatih vježbi i pokreta. Prilikom svakog novog treninga ili nove vježbe, vaše će tijelo odreagirati upalom mišića. To se događa iz vrlo jednostavnog razloga – vaše tijelo mora se prilagoditi i naviknuti na vježbu ili pokret.
  Sigurno se mnogi pitaju zašto osjećate zamor nakon treninga. Posljedica toga su mikro traume koje nastaju u mišićima za vrijeme treninga. Ove mikro ozljede povećavaju količinu markera upale u krvi što dovodi do toga da limfa kroz mikro ozljede prodire u mišiće. Ne brinite, nije tako strašno kao što zvuči. Nakon upalnog procesa vaši mišići postaju veći i jači. Stoga, upala mišića nije ništa drugo doli produžavanje mišića.

  Generalno gledajući, upala mišića ne javlja se odmah nakon samog treninga. Vrhunac upale obično se javlja između 24h i 48h nakon treninga. No ne brinite, i najgora upala prolazi unutar tjedan dana.

  Naše je tijelo nevjerojatan sustav mišića koji imaju fascinantnu sposobnost prilagodbe na bilo kakve zahtjeve koje postavite sami pred sebe. Zato zapamtite, mišići će se naviknuti na trening/vježbu/pokret i upala će posve nestati iz vaše svakodnevice. Nepisano je pravilo da je potrebno dva do tri treninga kako bi se tijelo prilagodilo na nove zahtjeve. Nemojte odustati!

  I na posljetku, nekoliko savjeta kako izbjeći ili smanjiti upalu mišića:

  1. Zagrijavanje prije svakog treninga.
  2. Ako osjetite da ste već umorni, izbjegavajte brze i eksplozivne vježbe.
  3. Dobro se istegnite poslije svakog treninga.
  4. Koristite foam roler nakon treninga (ako ga imate).
  5. Odite na masažu (ako je moguće).
  6. Pripremite si toplu kupku za relaksaciju.
  7. Popijte magnezij nakon treninga kako bi poboljšali otklanjanje mliječne kiseline.

  Piše Lorena Draženović, mag.cin.