Sarma

Foto: recepti.hr

Sarma je savršeno zimsko jelo. Ako volite sarmu koja miriše po suhom mesu, sočno meso unutar sarme, umak na kojem masnoća pliva i žešćeg okusa, trebate poštivati određena pravila.

Za uspješnu sarmu jako je važna kvaliteta kiselog kupusa. Odaberite velike glavice, jer od njih ispadnu lijepe sarme. Možete malo oprati listove kupusa ako želite da kiselina kupusa bude manja , a ne perite ih ako želite osjetiti jaču kiselinu kupusa. Ako pri kuhanju osjetite da je malo više kisela, u sarmu je lako naknadno dodati vode.

Meso za sarmu je zaista je najbolja mješavina 1/2 kg svinjetine i 1/2 kg junetine od plećke ili lopatice. Možete zamoliti u mesnici da vam zajedno s mesom samelju i komad slanine. Izaberite slaninu koja ima više bijelog dijela takozvani “špek sapunar”. Za sarmu je važno da meso bude masnije jer je time sarma ukusnija. Zato se i dodaju 2 žlice domaće masti. U slučaju da ste već dodali mljeveni špek u smjesu mesa, ne morate dodavati mast.

Davno su već uklonjene predrasude da životinjske masnoće nisu zdrave. To je izuzetno vrijedna i zdrava namirnica, potrebna zdravom organizmu, a pogotovo zimi. Dakle, ne štedite na slanini i masti, kiselina kupusa to sve neutralizira i zato sarma i je tako savršeno jelo!

Jedna od tajni je također da luk i češnjak najprije treba malo popržiti, dodati narezane slanine i na kraju paprike (slatku i tucanu, ljutu). Time postižete da se okusi bolje sjedine. Nije potrebno stavljati nikakvo jaje za povezivanje.

Sastojci:

-1 glavica kiselog kupusa od oko 1,5 kg
-1 kg mljevenog mesa (1/2 kg junetine, 1/2 kg svinjetine)
-2-3 glavice luka
-3-4 režnja češnjaka
-2 žlice svinjske masti
-1-2 dl riže
-200 g dimljene slanine
-1 žlica slatke crvene paprike
-1 mala žličica tucane, ljute paprike
-2-3 lovorova lista
-sol i papar
-komadić sušenih špic rebra

Priprema:

1. Najprije blago ispržite narezani luk i češnjak. Dodate sitno narezanu slaninu i na kraju papriku (slatku i ljutu). Smjesu prebacite u zdjelu u kojoj ćete miješati meso i pričekajte malo da se ohladi. Dodajte rižu, mast, sol i papar. Smjesu dobro zamiješajte i obavezno probajte da ste sigurni da slanoća odgovara.

2. Skidajte listove kupusa i sa prvih listova možete maknuti zadebljanja. Ta zadebljanja ne bacajte već ih izrežite i ubaciti kao rezano zelje. Sarme se motaju počevši od korijena lista prema vrhu i na kraju se krajevi utisnu.

3. Koru slanine (špeka) kojeg ste rezali sačuvajte i stavite na dno lonca. Zatim stavite red rezanog zelja i tek na to stavljate sarmice. Time ste se osigurali i sarme sigurno neće zagorjeti, a sve sastojke ste maksimalno iskoristili. U sredinu stavite komadić rebra ili drugog suhog mesa. Kad napunite red sarmi, sarme pokrijete rezanim zeljem i opet ponovo punite novi red sarmama. Na kraju sve pokrijete ostatkom kiselog zelja koje vam je preostalo. Dodate par lovorovih listića i to je sve.

4. Zagrijete sarmu do vrenja i spustite na nižu vatru da polako krčka. Sarma se kuha dugo, barem 2-3 sata. Nakon što odstoji koji dan u hladnjaku, bude najbolja.

5. Zapršku radite neposredno prije obroka. Na malo ulja dodate žlicu glatkog brašna, kratko popržite i dodate žličicu mljevene paprike. Iz lonca sa sarmama izlijete malo soka od sarme i sve to još razrijedite vodom. Ubacite zapršku u sarmu i kuhate da se sve dobro sjedini, prenosi Prirodna.hr.

Izvor: jabuka.tv