Ptičja gripa u Mlaki kod Vinkovaca

MLAKA, U selu Mlaka, koje je dio Općine Tordinci i nalazi se nedaleko od Vinkovaca, utvrđen je virus influence ptica podtipa H5N8. Pojavu virusa potvrdilo je i Ministarstvo poljoprivrede Vlade RH odakle navode kako je u tijeku eutanazija peradi na zaraženom gospodarstvu. Radi se o oko 600 kljunova kokoši, pataka, gusaka i golubova. Isto tako, a radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići šest gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženog gospodarstva te popisati i uzorkovati njihovu perad.

„Vlasnik uginule peradi čije se gospodarstvo nalazi u neposrednoj blizini rijeke Vuke, nije se pridržavao Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske kojom je na cijelom području RH obvezno držanje peradi u zatvorenom. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzela je mjere zatvaranja gospodarstva, pristup je zabranjen, a lokaciju osigurava policija. Zbog mogućeg kršenja Naredbe protiv vlasnika peradi bit će pokrenut prekršajni postupak, ili kazneni ako se bolest proširi na susjedna gospodarstva“, navodi se u priopćenju ministarstva.

Ukazuju i da je influenca ptica (ptičja gripa) vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica ali i da nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije.

„Još jednom pozivamo posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru“, stoji u priopćenju ministarstva.