Plenković krenuo u rekonstrukciju Vlade za što je dobio potporu stranke. Da je to učinio prije mjesec dana, zapljeskali bi mu i birači.

Faljen Isus ! Odahnuo je Lovro Kuščević, sada već bivši Plenkovićev ministar, kada je konačno napustio Vladu i s pobjedničkim osmijehom na licu zaprašio na zasluženi godišnji odmor. A zašto i ne bi?!

Napatio se Lovro dok se proteklih mjesec dana pred javnošću pravio nevješt i prozirnim pričama o napadu ljevičara na svoju čast i poštenje pokušao sakriti činjenicu da je iskoristio položaj načelnika općine i obogatio se na prenamjenama šuma i pašnjaka koje su preko noći postale građevinska zemljišta. Mora mu se priznati da je izdržljiv jer dok su se dokazi i činjenice o njegovu marifetluku nizale jedna za drugom on se čvrsto držao fotelje ko’ pijan plota. Svjestan je da mora otići, ali on još bi – govorili su hadezeovci. Najveća mu je muka, naime, bila da će ga Plenković izbaciti iz Vlade i iz stranke kao osobu upitnog moralnog karaktera, pa je na sastanke u središnjicu nosio gomile papira kako bi uvjerio šefa i kolege da mu zakonski nitko ništa ne može. I uspio je ! Suze svetog Lovre, kao i suze ostalih devijantnih ministara, ponovo su upalile kod nježnog premijera. Plenković stoga Lovru nije istjerao iz Vlade kao lopova nego ga je, jer su mu novinari svojim napisima o sumnjivim poslovima u koje je bio uključen narušili ugled, umjesto u političku anonimnost poslao u Sabor da i dalje vedri i oblači političkom scenom.

A nakupilo se toga i Plenkoviću jer, mora se priznati, nije lako slušati sve te žalopojke ministara koji se posipaju pepelom i kunu u svoju čast. Prvo je bio ministar Tolušić koji ni sam ne zna kolika mu je kvadratura kuće i što sve nema, pa ministrica Gabrijela Žalac, čija obitelj voli skupe automobile makar za njih plaćala basnoslovni dnevni najam poduzetnicima koji ugovaraju velike poslove s njenim ministarstvom, pa milijuner Kušćević.

Najnovije pritisak stvara mu i ministar državne imovine Goran Marić. To je baš jedan od onih hadezeovaca koji je svojevremeno pošto poto morao ući u Vladu, onaj za kojega se ministarstvo moralo izmisliti, jer bez njega tim nije mogao funkcionirati. Baš on je , osim što je zaboravio dvije nekretnine upisati u imovinske kartice i od franjevaca dobio stan za siću u centru Zagreba u zamjenu za obnovu samostana, ispostavilo se za siću prodao i 13 tisuća metara kvadratnih državnog zemljišta, u građevinskoj zoni u Dubrovniku. Kome ? Pa naravno privatnoj tvrtki svog bivšeg šefa, u čijem stanu sada, kakve li slučajnosti, živi Marićev sin. Ako ništa drugo vidi se da je ministar Marić zapravo pravi virtuoz u nekretninskom biznisu i jasno je zašto mu je svojevremeno Plenković morao povjeriti i upravljanje državnim nekretninama.

Očito da je Plenkoviću sve to dozlogrdilo, pa je ovih dana odlučio pokazati zube i riješiti se nepodobnih suradnika, ali i pokazati biračima kako on ipak ima čvrstu ruku, kad hoće.

A i on je izdržljiv jer proteklog tjedna nije mu bilo lako. Naime, zbog svog mekog srca i otezanja sa smjenom Lovre Kušćevića, a i da ne bi ispao jadan u očima javnosti, cijeli se tjedan pravdao da ministrov odlazak iz Vlade nema veze sa ultimatumom koji mu je po tom pitanju postavio koalicijski partner HNS. Zna Plenković, da svi dobro znaju, kako cijelo to vrijeme otezanja nije razmišljao o Lovrinoj krivnji nego je zapravo prebrojavao i vagao isplati li mu se otkantati „bezobrazne“ HNS -ovce iz Vlade i jednu trulu granu na kojoj sjedi zamijeniti drugom, još trulijom – onom Milana Bandića. A, onda je ipak shvatio da rastava koalicijskog braka pri kraju mandata nije najbolja opcija, pregrmio osjećaje, poslao Lovru u Sabor i hrabro od hadezeovaca zatražio da ga podrže u rekonstrukciji Vlade koju će navodno obaviti idućeg tjedna. Dosta mu je, kaže, da se za njegove ministre vežu kojekakve insinuacije, pa će neke promijeniti. Kao i obično, o tome tko odlazi, a tko ostaje ne zna se gotovo ništa. Za sada se samo zna da će na Lovrino mjesto zasjesti 34 -godišnji Šibenčanin, pravnik, Ivan Malenica, dok je ostale ministre delikvente Plenković ostavio da se znoje i broje latice. Sve će se, poručuje premijer, saznati uskoro, a onda će sazvati i izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj će ti neki novi ministri biti imenovani u paketu. Taj njegov potez, barem kada su birači u pitanju, zasigurno nije uvjerio nikoga u ništa. Prekasno je za to. Sigurno je samo jedno da će time dodatno iznervirati saborske zastupnike koji su već spakirali kofere i u niskom startu čekaju odlazak na ljetne praznike.

Sonja Marinković Hoffmann