Nastavak izgradnje solarnog termalnog polja u Borovu naselju

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je drugi dio solarne termalne elektrane koja se nalazi u gradskoj četvrti borovo naselje.

Kako je rečeno popularizacijom obnovljivih izvora energije došlo je i do tehnološkog napretka istih uz kontinuirani pad cijena na tržištu. Cilj je bio iskoristiti tu činjenicu i transformirati jednu klasičnu kotlovnicu u kotlovnicu četvrte generacije pri čemu je kao idealna kotlovnica poslužila ona u Borovu naselju, CTS sa proizvodnim kapacitetom od 10GWh od čega čak 4GWh za potrošnu toplu vodu.

Direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenšćak kazao je kako je ovaj kompleksni zadatak započet prvom fazom te je početkom 2019. godine, sukladno sa izrađenim glavnim projektom, započeto sa preinakama u kotlovnici  postavljanjem pločastog izmjenjivača topline i izvođenjem radova na unutrašnjim instalacijama te izgradnjom prve faze polja. Tada je ugrađeno ukupno 160 solarnih kolektorskih ploča s čime je završena prva faza izgradnje solarnog polja od 556 panela.

Unatoč obustavi svih aktivnosti uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom radovi na proširenju polja su nastavljeni s kašnjenjem od 2 mjeseca. Početkom lipnja dovršena je i druga faza izgradnje polja sa dodatnih 160 ploča čime se dodatno pridonijelo smanjenju troškova za nabavu prirodnog plina kao glavnog energenta. Očekivani godišnji prinos ovog solarnog polja iznosi oko 900MWh što je ušteda od 230.000 kuna što će omogućiti dodatno zadržavanje cijena toplinske energije kreirane 2016. Ova investicija ima i pozitivan učinak na okoliš i zdravlje ljudi jer se smanjuju emisije CO2 u okoliš za 210 tona godišnje. 

Nastavno na solarne termalne kolektore, na krov skladišta u Borovu naselju postavljena je i četvrta fotonaponska elektrana (12kW) koja ima dvojaku funkciju. Prvenstveno, proizvodi električnu energiju za potrebe kotlovnice i solarnog polja sa prodajom viškova električne energije u mrežu. Povrh toga, ova je elektrana koncipirana da u slučaju nestanka električne energije u mreži spriječi pregrijavanje solarne tekućine i stagnaciju sustava.

Kada se analiziraju godišnji podaci gradske tvrtke Tehnostan obnovljivi izvori energije čine 8% u ukupnoj proizvodnji toplinske energije i gotovo 20% u potrošnji električne energije stoga s pravom možemo zaključiti da dolazi razdoblje ekspanzije obnovljivih izvora energije kako u kućanstvima i višestambenim zgradama tako i u industriji. Sa ovom solarnom termalnom elektranom ukupne snage 520kW grad Vukovar zauzeo je značajno mjesto u regiji kada je u pitanju iskorištavanje sunčeve energije.

„Ovo je jedan hvale vrijedan projekt koji je uz sva druga ulaganja u infrastrukturu omogućio građanima da ne osjete poskupljenja električne energije i plina. Sve to donosi i do značajnih ušteda, a sve se to u konačnici reflektira i na krajnjeg korisnika“, rekao je Penava.

Pozvao je građane da se jave na raspisane projekte energetske obnove najavljujući kako će i Grad Vukovar sudjelovati u sufinanciranju ukupnih troškova. I oni će, kako je rekao, donijeti do značajnih ušteda na računima, a doprinijet će i vizualno ljepšem gradu.