Lubenice, ljekovite od kore i srži do koštica

Foto: Pixabay

Piše Lorena Draženović, mag.cin.

 

Lubenica se sastoji od 92% vode, 6% šećera i 2% vlakna. Iako lubenicu možemo naći u trgovinama gotovo cijele godine, ipak ju je najbolje jesti ljeti kada sadrže najviše hranjivih sastojaka. Lubenica na 100g sadrži tek 30 kalorija te je bogata vitaminima A i C kao i kalijem i magnezijem. Visoki udio vitamina C u lubenici pomaže imunološkom sustavu te skraćuje vrijeme oporavka od bolesti. Također smanjuje mogućnost srčanog udara i raka. Lubenica je dobra i za opuštanje te oporavak nakon fizičke aktivnosti.

Stručnjaci navode kako se upravo u kori lubenice nalazi najviše hranjivih tvari poput vitamina A, B6 i C te kalija i magnezija. S obzirom na to da kora nije pretjerano ukusna, probajte ju isjeckati na komadiće i ubaciti u salatu od tunjevine ili piletine.

Kako kora, tako niti koštice lubenice nisu za baciti. U Kini se koštice prže i jedu kao grickalice. One su zdrav sastojak koji se često koristi za liječenje bubrega. Također, čaj od svježih sjemenki lubenice sjajan je diuretik. Možete ga pripremiti tako da uzmete četiri žlice svježih sjemenki lubenice, izdrobite ih pa kuhate 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja od svježih sjemenki lubenice trebate popiti tijekom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice bio što efikasniji, proces ponavljajte više tjedana.

I na kraju, iako za lubenicu kažemo da je “voće”, ona ja zapravo povrće – poput bundeve i tikve.