Đumbir – namirnica koja obavezno mora postati dio vaše svakodnevne prehrane

  Foto: Pixabay/Andrea

  Đumbir je iznimno ljekovit u bilo kojem svom obliku i upravo to ga razlikuje od većine drugih biljaka. Đumbir se spominjao još u Konfucijevim spisima, kao i u kineskim i indijskim medicinskim tekstovima napisanim prije 2000 godina.

  U nastavku teksta izdvajam nekoliko razloga zašto bi baš đumbir trebao postati dijelom vaše svakodnevne prehrane.

  1. Đumbir obiluje ne samo raznim vitaminima i mineralima, nego i gingerolom koji potiče probavu te olakšava probavne smetnje.
  2. Đumbir je najpoznatiji prirodni lijek protiv mučnine. Također ima i antibakterijski te antihistaminski učinak.
  3. Čaj od đumbira poboljšava raspoloženje. Čaj možete pripremiti kako od svježeg đumbira, tako i od đumbira u prahu.
  4. Američka akademija znanosti provela je istraživanje o djelovanju đumbira na proces mršavljenja. Zaključili su da đumbir zadržava osjećaj sitosti što naravno može pomoći pri mršavljenju. Također, đumbir smiruje oksidativni stres te snižava kolesterol i krvni tlak.
  5. Malo kome je poznato, no đumbir možete koristiti i za tretman kose. Napravite masku od đumbira i jojobe, umasirajte u kosu te nakon pola sata isperite. Maska će držati neželjenu prhut pod kontrolom.
  6. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine pokazalo je kako je đumbir kod bolnih grčeva u trbuhu jednako učinkovit kao i ibuprofen. Dakle, ispijanje čaja od đumbira moglo bi smanjiti probleme s bolnim mjesečnicama.

  Ako se još niste uvjerili u sve blagodati ove biljke, svakako isprobajte neke od navedenih načina. Vaš organizam bit će vam zahvalan.

  Piše: Lorena Draženović, mag.cin.