Depresija – bolest modernog doba: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Anja

  Depresija je vrlo učestala bolest te ju je važno prepoznati na vrijeme i s njom se suočiti.
  Jedna je od najčešćih bolesti današnjice te spada u skupinu poremećaja karakteriziranih kao poremećaji raspoloženja (unipolarni poremećaj). Koliko je učestala bolest pokazuju i epidemiološka istraživanja koja kažu da 3-4% populacije boluje od težih, dok 1,5 do 2% od blažih oblika depresije.

  Osnovne karakteristike su bezvoljnost, nedostatak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, pojava anksioznosti, osjećaj besperspektivnosti i u krajnjem slučaju gubitak volje za životom te pokušaj samoubojstva. Osim navedenog, depresija se može manifestirati i poremećajem sna, smanjenjem ili pojačanjem apetita, tromošću, nemirom, pojačanom razdražljivošću, slabošću, iscrpljenošću, gubitkom koncentracije i zaboravljivošću.

  Depresija je bolest koja podjednako zahvaća sve dobne skupine. Pa se tako osim kod odraslih pojavljuje i kod djece a posebice kod adolescenata. Kod djece depresija je često prikrivena smetnjama kao što su glavobolje ili bolovi u trbuhu. Djeca koja pate od depresije izgledaju tužno i bezvoljno te često imaju napade plača ili bijesa. Kod takve djece javljaju se i simptomi kao što su različiti neopravdani strahovi, mokrenje u krevet te poremećaj sna i apetita.

  Kod adolescenata depresija se često miješa sa simptomima puberteta. Depresivni adolescenti često se žale na nedostatak energije te pate od poremećaja sna i apetita. Nerijetko konzumiraju alkohol i druga opojna sredstva u želji da im bude bolje.

  Naš je mozak fascinantna tvorevina i u većini slučajeva ne funkcionira onako kako bismo mi to željeli. Važno je zapamtiti da depresivne osobe ne traže da budu takve niti su samovoljno odabrale biti u depresiji. Nemojte miješati loše raspoloženje za depresiju. Osoba koja je trenutno lošeg raspoloženja može to promijeniti kroz slušanje glazbe, razgovor s ljudima, tjelesnu aktivnost i sl. Osoba koja pati od depresije to ne može. Depresija nije samo loš osjećaj, ona je poremećaj koji osoba na žalost ne može kontrolirati na način na koji bi htjela. Ne postoji prekidač koji možete kliknuti i izaći iz depresije.

  Najvažnija stvar koju možete napraviti za osobu koja boluje od depresije jest pomoći joj da dobije pravovremenu liječničku pomoć. Druga najvažnija stvar jest ponuditi osobi emocionalnu podršku. Nije lako suočiti se s depresijom a vaš je zadatak ponuditi maksimalno razumijevanje, strpljenje te ljubav. Nikako nemojte omalovažavati osjećaje osobe oboljele od depresije jer bi to moglo pojačati njihova razmišljanja da su neshvaćeni i sami na svijetu. Svakako ohrabrujte osobu da sudjeluje u aktivnostima kojima se nekada radovao/la (sport, umjetnost i sl.). Takve osobe trebaju društvo i zabavu, no imajte na umu da bi preveliki zahtjevi mogli povećati osjećaj anksioznosti i neuspjeha.