Blagodati chia sjemenki

  Foto: Pixabay/ValeriaLu

  Čuli ste za chia sjemenke, a ne znate što su? Evo i kratkog objašnjenja.

  Zbog svojih blagodati i nutritivnih vrijednosti, Chia sjemenke nose naziv SUPERHRANA. U njima se nalazi pregršt vlakana, minerala, vitamina i aminokiselina.

  Chia sjemenke usporavaju apsorpciju ugljikohidrata u probavnom sustavu što onemogućava nagle promjene razine šećera u krvi. Također, u probavnom sustavu upijaju i do 10 puta više vode od svoje veličine. Sve navedeno čini ih idealnom hranom za dijabetičare, kao i one koji žele izgubiti višak kilograma.

  Nadalje, chia sjemenke odličan su izvor fosfora, koji je uz kalcij iznimno važan za zdravlje i čvrstoću zubi i kostiju. Sjemenke sadrže i mangan koji je pomaže u apsorpciji vitamina B u organizmu. Također, sadrže i veliku količinu omega 3 masnih kiselina koje pomažu u borbi protiv upalnih procesa kao i u prevenciji i liječenju bolesti srca i krvožilnog sustava.

  Chia sjemenke neutralnog su okusa i mogu se koristiti kao dodatak bilo kojem jelu. Mogu se konzumirati cijele ili samljevene. Žličicu sjemenki možete staviti kao dodatak u varivo, đem, jutarnju smoothie ili u čašu jogurta.

  Probajte pronaći mjesta u vašoj svakodnevnoj prehrani za ove moćne sjemenke.

  Lorena Draženović specijalizirala je kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistra je kineziologije, kineziterapeut i Halliwick instruktor. Za znanstveni rad o temi “Pet zastava, pet medalja, osam Olimpijskih igara: Jasna Šekarić – studija slučaja” nagrađena je Rektorovom nagradom. Već na trećoj godini fakulteta počela je volonterski raditi s djecom s teškoćama u razvoju, a u tom području djeluje i danas. Sudjelovala je na brojnim znanstveno – stručnim konferencijama većinom kao izlagač vlastiti radova. Iza sebe ima objavljena četiri stručna rada te nekoliko nagrada.