Obnovljen klaustar Franjevačkog samostana u Vukovaru

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Vukovarski franjevci obnovili su klaustar Franjevačkog samostana u kojem su se donedavno nalazili paunovi, a sada cijelim prostorom koji je dijelom i popločan, dominira brončani kip sv. Antuna Padovanskog, rad akademskog kipara Igora Maštruka iz Zadra.

“Kako sveukupnoj obnovi privodimo kraju s uređenjem samostana i crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru tako je došao na red i klaustar unutar samostana koji je do sada bio u nepristupačnom stanju zbog držanja paunova. Ovime želimo otvoriti prostor klaustra kako za naše domaće vjernike i građane grada Vukovara, a isto tako i za mnogobrojne hodočasnik e i posjetitelje našega samostana koji će moći u klaustru biti primljeni bilo zbog domovinskog ili vukovarskog hodočašća ili zbog pobožnosti sv. Antuna”, kazao je vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić.

Kip sv. Antuna potom je blagoslovio fra Nedjeljko Šabić, župnik iz Tučepa koji je predvodio i večernje misno slavlje u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Uz rub klaustarskih zidova i sam put do kipa sv. Antuna popločen je kamenom i kamenim oblutkom. Arhitektura klaustra osvjetljena je novom rasvjetom, kao i sam kip novim reflektorom. Kip sv. Antuna izrađen je u Ljevaonici umjetnina ALU u Zagrebu.