Županjom u pokladnom jahanju projahalo više od 130 jahača

Više od 130 jahača projahalo je Županjom u pokladnom jahanju u sklopu 52. Šokačkog sijela.
Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Više od 130 jahača projahalo je danas Županjom u pokladnom jahanju u sklopu 52. Šokačkog sijela, koje se u tome gradu održava do 5. ožujka pod geslom “Oj Županjo, lipa li si”.

Običaja je to koji korijene vuče još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Županja danas ima jedini očuvani graničarski čardak u Hrvatskoj, sagrađen početkom 19. stoljeća uz savski nasip, koji je bio središnji graničarski punkt i stražarnica na granici prema Turskoj.

U središtu grada pokladne jahače dočekao je i pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora 52. Šokačkog sijela i županjski gradonačelnik Davor Miličević.

“Hvala svim jahačima koji su i ove godine u velikom broju došli u našu Županju. Sve Županjce, ali i građane ostalih mjesta pozivam da ovih dana dođu u Županju u uživaju u programima 52. Šokačkog sijela”, kazao je gradonačelnik Davor Miličević.

Pije nego su projahali jahači, prikazan je i običaj iz vremena Vojne krajine kada su Turci znali konjima prijeći rijeku Savu i pokušati ukrasti pokoju ovdašnju djevojku, ali bi ih presresli hrvatski graničari koji su u to vrijeme čuvali granicu na Savi, te djevojku vratili obitelji.