Županja: Na Savi održana pokazna vježba “Županjska Posavina 2017.”

Foto: Marica Nović

ŽUPANJA, Uz sudjelovanje velikog broja sudionika, u petak je na kupalištu Poloji na Savi nedaleko Županje održana pokazna vježba “Županjska Posavina 2017.” u sklopu projekta EMBER koji je prozašao iz prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije.

U vježbi, koja je uključivala spašavanje ugroženog stanovništva iz poplavljenih stambenih objekata; potragu, pronalazak i izvlačenje utopljenika iz vode; pružanje prve pomoći i trijažu ozlijeđenih i unesrećenih; zbrinjavanje spašenih i evakuiranih osoba te koordinaciju operativnim snagam, sudjelovali su članovi hrvatskih interventnih timova za spašavanje na vodi (Klub podvodnih aktivnosti Vukovar i HGSS Stanica Vinkovci), logistiku (gradska društva Crvenog križa Vukovar, Vinkovci, Županja i Ilok) te Gorska služba za spašavanje Srbije i stručni tim JVP Vode Vojvodine.

“Cilj terenske vježbe bio je provjera osposobljenosti, opremljenosti i uvježbanosti interventnih timova za spašavanje na vodi. Vježba je pokazala sa smo puno operativniji i sposobniji na kvalitetan način odgovoriti na poplavu nego što smo to bili 2014. godine, kada nas je zadesila katastrofalna poplava u dijelu županjske Posavine”, kazao je pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Vukovar Zdenko Lovrić.