Županija dodjelima potpore poljoprivrednim udrugama

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je u utorak ugovore o dodjeli potpora udruženjima poljoprivrednih proizvođača i klastera za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede u županiji u 2018. godini i to s udrugama svinjogojaca, uzgajivača ovaca i koza, natjecatelja u oranju i vinogradara i vinara „Srijem“.

Potpore su dodijeljene za sufinanciranje osnivanja udruženja  poljoprivrednih proizvođača, sufinanciranje osnivanja klastera i sufinanciranje rada udruživanja poljoprivrednih proizvođača i njihovih asocijacija (organizacija i sudjelovanje na manifestacijama, organizacija i sudjelovanje na stručnim edukacijama, izrada promotivnih materijala i dr.).

Udruga uzgajivača ovaca i koza VSŽ potporu će iskoristi za financiranje i nabavku rasplodnog materijala, odnosno poboljšanje genetske osnove, a Udruga vinogradara i vinara „Srijem“ iz Lovasa za sudjelovanje na sajmovima vina u Dubrovniku i Biogradu na moru. Zadovoljni dobivenom potporom su i u Udruzi svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije čiji predsjednik Dobromir Čović kaže kako će potporu utrošiti u nabavku vozila s hladnjačom koja će članovima udruge poslužiti za prijevoz svinjetine do krajnjih kupaca, posebice u Istri s kojom vukovarsko-srijemski svinjogojci imaju dobru suradnju. Predsjednik Udruge natjecatelja u oranju VSŽ Đuro Cerovčec rekao je kako će novac iskoristiti za organizaciju županijskog natjecanja u oranju i sudjelovanje na skorašnjem državnom natjecanju.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić poručio je kako županija na sve načine želi ojačati poljoprivredne proizvođače, a davanje potpora tek je jedan mali korak u tom cilju.

“Ovim potporama nagrađujemo one udruge koje su u prethodnom razdoblju uredno poslovale i ispunjavale sve svoje obveze prema Županiji te im želimo izravno pomoći pri gospodarskim aktivnostima”, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.

Dodao je kako se i u Vukovarsko-srijemskoj županiji sve više prepoznaju mjere EU u poljoprivredi te su tako kroz Mjeru 9 u županiji osnovane tri proizvođačke organizacije (Slavonski svinjogojac, Panonia beef i Zlatno jaje), a u procesu osnivanja su još dvije u ratarstvu.