Zoran Milanović novi predsjednik Hrvatske, HDZ pred velikim iskušenjima

Na veliku radost jednih, a opet isto tako veliku tugu drugih, Zoran Milanović u narednih pet godina biti će predsjednik RH. Milanović je u drugom krugu predsjedničkih izbora više nego ubjedljivo, za preko 100.000 glasova, pobijedio još uvijek aktualnu predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović koja je tako ušla među one predsjednike Hrvatske koji su ovu dužnost obnašali u samo jednom mandatu. Grabar Kitarović nije pomogla niti potpuna mobilizacija unutar HDZ-a kao niti činjenica da se i Milijan Brkić aktivno uključio u kampanju. Nije pomogla niti agresivna promidžbena kampanja, brojni plakati, televizijski spotovi… Sada, poslije svega, može se reći kako je do poraza Kolinde Grabar Kitarović dovelo nekoliko iznimno važnih činjenica koje su dovele do ovakvog razvoja situacije. To je prije svega činjenica da je aktualna predsjednica i prije početka izborne kampanje imala niz gafova o kojima je danima pričala cijela Hrvatska. Nastavilo se to i tijekom kampanje pa tako i danas se pamte obećanja o plaći od 8.000 eura, poginulim braniteljima kojima ne bi bilo žao što su poginuli za Hrvatsku, kolačima za Milana Bandića… Uglavnom, bilo je toga. I sama njena kampanja, za razliku od one od prije pet godina kada je postala predsjednica, bila je mlaka i bez nekakve želje, emocija, motiva… Vidjelo se to najbolje na predizbornim skupovima poput onoga u Vukovaru gdje je sve bilo nekako „pod ručnom“ i bezidejno.

U međuvremenu „dogodio“ se i Miroslav Škoro i okupljanje desnice iako je za sada nejasno koliko je Škoro odnio glasova. Ipak, činjenica je kako je više od 4,5 posto glasačkih listića bilo nevažeće. Isto tako činjenica je i da je Slavonija, kada je riječ o glasovima za Kolindu Grabar Kitarović, zakazala iako se godina smatrala kao jedna od utvrda HDZ-a.   

Nije pomogla niti potpuna mobilizacija unutar HDZ-a pa niti aktivno uključivanje Milijana Brkića u kampanju.  

S druge strane pomoć nije imala niti od činjenica da je bila kandidatkinja HDZ-a kojemu je i pripadala prije nego što je postala predsjednica. Očigledno je kako birači nisu po strani ostavili činjenicu da je veći broj ministara HDZ-a, kao i drugih visokih dužnosnika, upleten u neku aferu.

Neku su mišljenja i kako je Kolinda Grabar Kitarović u cijeloj ovoj priči bila svojevrsna kolateralna šteta jer se dio članova HDZ-a, prije svega onih desno opredijeljenih, okrenuo od predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Mnogi radi toga tvrde kako je ovo zapravo jedan veliki poraz upravo Andreja Plenkovića kojemu sada i mjesto predsjednika stranke postaje više nego upitno, a o tome nešto kasnije.

Činjenica je i kako je Kolinda Grabar Kitarović svoj najbolji govor izrekla poslije objave rezultata i kada je čestitala Zoranu Milanoviću. Bio je to govor bez čitanja, iz glave, s puno emocija. Bio je to pravi državnički i damski govor koji je za svaku pohvalu. Stječe se dojam kako joj je u tome trenutku s ramena pao veliki teret.  

Kada je riječ o Zoranu Milanoviću radi se o dobro poznatom političaru koji je bio predsjednik SDP-a kao i četiri godine predsjednik Vlade RH. Mnogi ga se sjećaju kao arogantne i bahate osobe sa iznimno visokim egom. Iz HDZ-a su mu tijekom cijele kampanje prebacivali kako se radi o najlošijem premijeru Hrvatske koji je imao loše rezultate. I suradnicima oko njega su se prebacivale razne afere. Međutim, radi se i o osobi koje nije bilo u aktivnoj politici pet godina i koja je u drugi krug izbora ušla bez ijednoga televizijskog spota. Po televizijama se počeo oglašavati tek nekoliko dana pred drugi krug izbora.

Isto radi se i o osobi koja je sigurno jedan od najjačih govornika u Hrvatskoj s kojom je iznimno teško biti u sučeljavanjima. Poznat je i kao osoba koja ne skriva svoje stavove nego ih govori otvoreno i glasno što je u više navrata dovelo i do raznih problema. To je osoba koja je vodila Hrvatsku u vrijeme najveće gospodarske krize, donosila i neke nepopularne mjere kao i osobi koja je u zadnjem kvartalu mandata svoje Vlade imala gospodarski rast kakav do danas nije dostignut.  

Ostaje da se vidi kako će se Zoran Milanović snaći na mjestu predsjednika RH i hoće li uspjeti ujediniti vidno razjedinjenu Hrvatsku. Prvi njegov govor kao budućeg predsjednika RH bio je očekivano kvalitetan. Nije dozvolio zvižduke na spominjanje imena Kolinde Grabar Kitarović, pozvao na zajedništvo i poručio da će biti predsjednik svih građana Hrvatske.

Međutim, nejasno je i koliko će Milanović uspjeti zatomiti svoju narav, a poznato je kako su pred Hrvatskom mnogi teški izazovi.

I na kraju da se dotaknemo Andreja Plenkovića za kojega se kaže da je ovaj poraz Graba Kitarović zapravo težak poraz predsjednika HDZ-a. Rezultat izbora pokazuje što o tome kako radi Vlada, Andrej Plenković i njegovi ministri misle građani. Ne pomažu tu niti razne statističke brojke jer činjenica je kako građani Hrvatske ne žive onako kvalitetno kako bi željeli.

Poslije 5. siječnja 2020. godine ostaje da se vidi što i kako će se događati unutar HDZ-a. Već u izbornoj noći upućene su prve strelice tako da je pitanje dana kada kreće otvoreni rat unutar HDZ-a. Plenković će poslije ovoga poraza imati velike probleme da sačuva mjesto predsjednika stranke ali i da samim tim sačuva HDZ da se ne raspadne na više frakcija. Već sada je poznato nekoliko imena osoba koje bi željele preuzeti mjesto predsjednika stranke. Neki od njih, poput Milijana Brkića, Mire Kovača, Davora Stiera, Tomislava Karamarka i Ivana Penave su javno najavili takvu mogućnost. Nije isključeno kako bi to mogla poželjeti i predsjednica na odlasku Kolinda Grabar Kitarović.

Sve to događa se nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora u koje bi HDZ mogao ući nekonsolidiran. Neki od viđenijih članova stranke otvoreno strahuju od bojazni kako bi moglo doći do razbijanja HDZ-a na dvije – tri manje stranke. Mogu se čuti i strahovi kako HDZ-u, ako se nešto ne napravi ubrzo, prijeti najmanje osam godina oporbe.