Zlatnim repama okitili se najbolji proizvođači šečerne repe

Foto: Đuro Karalić

GRADIŠTE, Čelnici Viro šećerane danas su na prigodnoj svečanosti u Gradištu uručili priznanja Zlatna repa svojim najkvalitetnijim kooperantima i suradnicima virovitičke tvornice šečera Viro i županjske Sladorane.

Po riječima predsjednika Uprave Vire Željka Zadre ova godina bila je za proizvođače šećerne repe kao i šećerane najgora do sada, kakva se ne pamti.

“Imali smo katastrofalne cijene, slabe prinose, lošiju kvalitetu kao i užasnu iskorištenost u tvornicama. Ovo je bila godina za zaboraviti”, kazao je Zadro dodajući kako se ipak već primjećuje blagi oporavak cijene šečera na svjetskim tržištima.

Također je poručio kako očekuej da će Viro grupa u idućoj godini ugovoriti između 10 i 12 tisuća hektara površina za sjetvu šećerne repe.

Za područje Sladorane priznanje za najboljeg proizvođača šečerne repe u 2018. u kategoriji više od 500 ha dobio je PIK Vinkovci, dok je Agro-Tovarnik dobio Zlatnu repu za najboljeg proizvođača u kategoriji do 100 do 500 ha. Za najboljeg proizvođača šečerne repe u kategoriji od 50 do 100 ha priznanje je dobilo gospodarstvo PŠT Brčić iz Vrbanje dok je u kategoriji od 20 do 50 ha nagrađen OPG Dimitrije Ljubojević iz Dalja. Mirko Mandić iz Drenovaca osvojio je Zlatnu repu u kategoriji od 10 do 20 ha, a u kategoriji do 20 ha Brinka Sudarić iz Starih Mikanovaca.

Za područje Viro tvornice šečera Zlatnu repu za najboljeg proizvođača šečerne repe u kategoriji više od 1000 ha dobila je tvrtka Belje. Poljoprivrednom dobru d.o.o.o iz Gradine dodjeljeno je priznanje za najboljeg proizvođača u kategoriji preko 100 ha, dok je u kategoriji od 50 do 100 ha priznanje dobio Duško Trstenjak iz Branjinog Vrha. Ivica Ligda nagrađen je u kategoriji proizvođača s proizvodnjom od 20 do 50 ha. Najbolji proizvođač u kategoriji 10 do 20 ha bio je Tomislav Krištan iz Sopja, a do 10 ha Tomislav Tomiek iz Korivničkih Brega.