Živi zid podnio kaznenu prijavu protiv župana Bože Galića

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Živi zid Vukovarsko – srijemske županije podnio je kaznenu prijavu protiv župana Vukovarsko – srijemske županije Bože Galića. U prijavi, koju potpisuje županijski koordinator Živog zida Pavao Josić, stoji kako istu podižu zbog „nepoštovanja odredbi Zakona o proračunu, pogodovanja i pozajmljivanja županijskog novca privatnoj tvrtki“. U priopćenju za medije Josić ukazuje na izvješće Državne revizije od 26. rujna 2019. godine u kojem su, kako tvrdi, nedvojbeno uočene nepravilnosti od strane revizije.         

„Župan Božo Galić kršeći Zakon o proračunu u ožujku 2018. odobrio je zajam od milijunkuna privatnoj tvrtki iz Iloka, a kada je postalo jasno da ta privatna tvrtka nije u stanju vratiti posuđeni zajam, odobrio je i drugi u visini 900.000 kuna. Živi zid smatra da je župan Božo Galić zlorabio svoj politički položaj kako bi pogodovao privatnom poslovnom subjektu na štetu županijskog proračuna“, navodi se u priopćenju.

Na istu temu bilo je riječi i krajem listopada na redovitoj županijskoj Skupštini kada je Galić, pojašnjavajući pozajmicu, rekao kako bi to učinio ponovno jer je bila u interesu tvrtke koja zapošljava 160 radnika u Iloku i to većinom žena.

„Tvrtka je ušla u investicije i inovacije u proizvodnji džempera i vesta što je izuzetno bitno. Na taj način su ugrozili svoju likvidnost te je Županija uskočila pomoći kako bi spasili poduzeće i radna mjesta. Ponovno bih to učinio. Očekujem kako će ovoj iločkoj tvrtci pomoći i Vlada RH“, rekao je župan Božo Galić.

U priopćenju je koordinator Živog zida Pavao Josić pozvao sve koji imaju bilo kakve spoznaje o kriminalnim radnjama, a ne usude se o njima progovoriti u svoje ime, da ih prijave u Živi zid.  

„Mi ćemo taj kriminal i nepravilnosti svakako odmah prijaviti institucijama i insistirati da rade svoj posao. Nastavit ćemo svoju misiju zbog koje smo dobili povjerenje birača na izborima, bez obzira na podmukle igre, podmetanja, omalovažavanja i konstantne pokušaje diskreditiranja naših članova i cijele stranke dobro razrađenim i uhodanim udbaškim metodama vladajuće elite“, navodi Josić.