Živi zid podnio kaznenu prijavu protiv zamjenice gradonačelnika Vukovara Ivane Mujkić

Foto: Pavao Josić

VUKOVAR, Koordinator Živog zida za Vukovarsko – srijemsku županiju i vijećnik u Gradskom vijeću Vukovara Pavao Josić podigao je pred Županijskim državnim odvjetništvom u Vukovaru  kaznenu prijavu protiv zamjenice gradonačelnika Vukovara Ivane Mujkić zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju:

„U Kaznenom zakonu RH, članak: 325.,  stavak 1.  stoji: “Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

Tijekom gostovanja u radio emisiji Gradski sat  na Hrvatskom radiju Vukovar dana 27.svibnja 2020., zamjenica vukovarskoga gradonačelnika Ivana Mujkić zloslutno je najavila mogućnost nasilnih nemira  na ulicama Vukovara i to precizno 2022. i 2023. godine, (a referirajući se na nemire u Vukovaru iz 2013,., vezane uz nasilno skidanje dvojezičnih ploča), ukoliko  izabrana vlast u Republici Hrvatskoj ne ispuni zahtjeve radikalnog dijela bivših članova Hrvatske demokratske zajednice, koji su okupljeni oko gradonačelnika Vukovara Ivana Penave najavili osnivanje nove političke stranke. Njezina najava nemira u javnom prostoru uznemirila je građane Vukovara, raširila strah među njima, ali i ozbiljno ugrozila povjerenje građana u pravni sustav RH, .

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava  došao ja na vlast na valu građanskog nezadovoljstava koji je izazvala bivša SDP-ova Vlada postavljanjem dvojezičnih ploča na zgrade institucija u Vukovaru, a u pokušaju skretanja pozornosti s neuspjelog ekonomskog oporavka iz svoga izbornog programa. Danas je gospodarska situacija lošija, na vlasti je HDZ-ova Vlada, a  gradonačelnik Penava u svađi je i s premijerom i cijelom strankom na vlasti i opet imamo sličnu situaciju koju će, kako najavljuje Penavina zamjenica Ivana Mujkić, rješavati nemirima u Vukovaru za dvije godine. 

Dugi niz godina u Republici Hrvatskoj odgovorne Vlade nesposobne da pokrenu rast gospodarstva i podignu ekonomski standarda građana, ne znajući kako zaustaviti konstantno stagniranje gospodarstva, koriste povijesne traume prošlih ratova stvarajući podjele u društvu ne birajući načine   kojima bi si osigurali opstanak na vlasti,  nanoseći takvim pristupom nesagledivu štetu budućim naraštajima. Ova je kaznena prijava instrument borbe za funkcioniranje pravne države i osiguravanje mirnog života u Vukovaru.

Živi zid godinama ukazuje na probleme današnjeg društva koji ugrožavaju svaki zdravi rast i razvoj  zajednice i modernom tržištu prilagođene ekonomije, zaostalu ekonomsku i monetarnu politiku,  kadroviranja podobnih članova partije, kumskih i rođačkih pogodovanja, namještenih javnih natječaja, nezakonite privatizacije, rastuće nezaposlenosti, zabrinjavajućeg iseljavanja, gubljenja radno sposobnog stanovništva, rastućeg siromaštva i brojne druge deformacije na koje smo stekli imunitet bez nade u oporavak“, stoji u priopćenju Živog zida.