Živi zid: Niti mjesec dana od upućenog upita nismo dobili odgovor iz Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik županijske organizacije Živog Zida i vijećnik u Gradskom vijeću Vukovara Pavao josić oglasio se priopćenjem za javnost u kojem proziva predsjednicu Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara Ljiljanu Blažević radi činjenice što niti poslije 15 dana nije dobio odgovore na postavljena pitanja. Kako stoji u priopćenju Josić je potaknut odlukom  gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da ukine  subvencije prijevoza studentima, iako svjestan da će s time naštetiti jednoj od najugroženijih populacijskih skupina u Vukovaru, još 16.listopada 2017. godine poslao upit Fondu za obnovu i razvoj Grada Vukovara slijedećeg sadržaja:

„1. Je li današnji gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koristio sredstva Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara za naknadu troškova školarine za poslijediplomski sveučilišni specijalistički ili doktroski studij?
2. Ukoliko jeste, kada je ostvario pravo na naknadu, u kojem financijskom iznosu i je li ispoštovao uvjete koje je Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara propisao za korisnike te naknade?

Upitom sam želio da javnost dozna je li gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ukinuo prava studentima koja je rado i sam koristio. Kako je odgovor iz Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara izostao u zakonskom roku od 15 dana, javno postavljam nekoliko pitanja.

  1. Zašto predsjednica Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara Ljiljana Blažević ne želi javnosti potvrditi ili poreći je li Ivan Penava koristio poticajna sredstva iz ovog fonda  za doktorski studij?
  2. Zašto Blažević taji informaciju je li Penava ispunio preuzetu  obavezu sukladno ugovoru te ukoliko nije,  je li vratio sredstva nazad Fondu za obnovu i razvoj Grada Vukovara?

Ljiljana Blažević radi za državu, predstavlja državu i sudjeluje u podjeli državnog novca. Razumio bih da se u slučaju Ivana Penave radi o vojnoj tajni i brizi za nacionalnu sigurnost pa javnost ne smije doznati je li Penava išao na doktorski studij ili nije na naš račun, ali svjesno kršenje Zakona o pravu na pristup informacijama da bi se bahatilo, pokazivalo moć i prezir prema javnosti, čuvalo nekome leđa i sl. gadarije koje nisu na čast jednoj predstavnici države, ne razumijem i uopće me nije briga što iza toga stoji. Javnost ima pravo znati kome su ili nisu otišli državni  novci i u kojem iznosu,  bez obzira na to što o toj zakonskoj normi mislila jedna Blažević.

 Možda dr.sc. Liljana Blažević planira da će joj i ovaj puta poći za rukom da „samoranjavanjem“ amortizira zakonsku obavezu,  kako joj je to uspjelo nakon što je  nedavno  prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa,  a  koje joj je odredilo kaznu od 4 000,00 kuna zbog sudjelovanja u odluci o zapošljavanju člana obitelji u Javnu ustanovu za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara i to u trenutku kada je obnašala funkciju predsjednice Upravnoga vijeća iste te ustanove i još za to primala i naknadu?

Činjenica da je netko pomoću funkcije koju obnaša za ovu državu tek blago novčano kažnjen jer je pogodovao članu obitelji pri zapošljavanju, ali nije ostao bez funkcije i posla, isto kao i novozaposlena osoba kojoj se pogodovalo, drugim riječima obje i dalje koriste blagodati takve protekcije i nepotizma, govori u prilog drugoj činjenici, a ta je da se u Vukovaru isplati snositi blage sankcije za mnogo veće beneficije.

Koristeći pravo na pristup informacijama koje je temeljno ljudsko pravo koje se štiti Ustavom Republike Hrvatske, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, Konvencijom o pristupu službenim dokumentima i Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN 25/2013, 85/2015), pitanja na koja Ljiljana Blažević kao predsjednica Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara nije našla za shodno odgovoriti u zakonskom roku, uputiti ću Povjerenici za informiranje“, navodi se u priopćenju Živog zida.