Započinje snimanje filma Šesti autobus koji će govoriti o vukovarskoj bitci 1991. godine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Početkom siječnja iduće godine započinje snimanje filma o ratnom Vukovaru pod nazivom Šesti autobus kojemu će redatelj biti Eduard Galić. Potvrđeno je to na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je Galić rekao kako se o stradanjima Hrvata tijekom Domovinskoga rata stidljivo govori. Kako je rečeno snimljeno će biti pet serija od kojih će biti potom napravljen i dugometražni film. Govoreći o snimanju filma njegov producent Dominik Galić rekao je kako će se film snimati u Vukovaru, koliko god to današnji obnovljeni grad bude dozvoljavao, i Glini. U njemu će najvećim dijelom glumiti mlađi glumci s obzirom da su, kako je istakao, Vukovar i branili mladi branitelji.

„U filmu će se pratiti priča jedne Vukovarke koja traži svoga oca. Radnja će pokrivati početak rata kao i sam rat na području Vukovara. Dio će pokrivati i suđenje za Ovčaru uz 2007. godine, a za potrebe filma došli smo i u posjed transkripata sa suđenja za Ovčaru. Biti će obuhvaćeni svi dijelovi grada kao i sama Ovčara. Ukazat ćemo i na taj šesti autobus s ratnim zarobljenicima iz vukovarske bolnice za koje se nikada nije saznala istina“, rekao je Dominik Galić.

Dodao je i kako pripreme za ovaj film traju deset godina kao i da je već napisan scenarij filma. Najavio je i da će pri snimanju koristiti iskustva, znanja i dokumentaciju prikupljenu tijekom snimanja dokumentarnog serijala Heroji Vukovara. Iako su imena glumačke ekipe za sada nepoznata pojavila se mogućnost da u filmu glumi i poznati australski glumac Eric Bana kojemu se svidio scenarij.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je svaku moguću pomoć grada u realizaciji ovoga projekta. Procijenjeno je kako vrijednost projekta iznosi 20 milijuna kuna od čega za sada imaju osigurano oko 4,5 milijuna. Očekuje se kako će se u dalje financiranje uključiti HRT kao i ministarstvo branitelja. Prema nekim optimističnim prognozama film Šesti autobus premijerno bi mogao biti prikazan na idućem Vukovar film festivalu.