Započeo Festival Vukovarart – luka umjetnosti

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Crtanjem mališana iz vukovarskih dječjih vrtića u središtu grada u Vukovaru je započeo Festival Vukovarart – luka umjetnosti. Po riječima jednoga od autora festivala Filipa Mrvelja tijekom nekoliko dana na pet lokacija u gradskoj četvrti Borovo naselje biti će organizirano slikanje 3D slika.

-„Vukovart-luka umjetnosti” započeo je danas, 29. Svibnja dječjim festivalom Kredica, a traje do 9. lipnja. Slika se na pet lokacija u gradu koje će postati atraktivne točke za sve Vukovarce i goste koji nas posjećuju. Riječ je o uređenju 900m2 zidova na pet lokacija u Borovu naselju, a nove slike prekrivat će gotovo 700m2. Lokacije koje će poprimiti novi izgled su: Blage Zadre 48 i 175, Hrvatskog zrakoplovstva 19 te Domovinskog rata 38 i 52. Lokacije su odabrane temeljem dobivenih suglasnosti stanara“, rekao je Mrvelj.

Najavio je i kako će 3D slike u Vukovaru i ove godine slikati poznati svjetski umjetnici kao što su Marine Capdevila iz Španjolske, Ricky Lee Gordon iz Južnoafričke Republike, Vera Bugatti i Fabio Fedelea iz Italije, Elle & Pitra iz Francuske te dvojice hrvatskih umjetnika, Cheza i Sarma.

„Želja nam je da se ovaj projekt otvorene galerije širi te da popunjavamo pročelja i unosimo novu boju i novu energiju u grad Vukovar. Umjetniku je najvažnije da mu se daje sloboda i povjerenje da sam izabere motiv kojim se želi predstaviti, a Grad Vukovar je tu ideju prepoznao te umjetnicima omogućava da se na najbolji mogući način predstave svojoj publici“, rekao je Mrvelj.

Ove godine nas tijekom Vukovarta očekuju i prikazivanja filmova o umjetnosti (Gesso – Petera Westerinka, te Bike Adventures of Hlapich and Lima – First Journey – Filipa Mrvelja i Krešimira Hercega).

„Prije tri godine kada smo se odlučili za ovaj projekt procjena nam je bila da nam je osim turističke atraktivnosti bitno naše građane osloboditi turobnosti i svakodnevnice te unijeti tračak modernoga te mislim kako smo putem street arata u tome uspjeli jer je riječ o nečem doista nesvakidašnjem. Težili smo tome da dobijemo vrhunske svjetske autore i u tome smo uspjeli i ove godine”, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.