Započeli 23. Dani Josipa i Ivana Kozarca

Foto: biografija.com

VINKOVCI, Vinkovčani će se i ovoga listopada prisjetiti velikana hrvatske književnosti Josipa i Ivana Kozarca kojima je u počast u gradu na Bosutu započela književna i znanstvena manifestacija 23. Dani Josipa i Ivana Kozarca.

Na grobove te dvojice književnika kao i na grob još jednog hrvatskog književnog velikana, Miroslava Slavka Mađera na Gradskome groblju u Vinkovcima položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Program će biti nastavljen navečer kada će u kavani Aurelia u 18 sati biti predstavljena knjiga Ivana Sučića – Suleta “Unutra”, a potom u istom prostoru održan Hommage Ivo Fici (1927.-1987.).

U subotu će biti dodjeljene nagrade “Josip i Ivan Kozarac”. Nagrada za životno pripala je pjesnikinji Jasni Melvinger. Knjigom godine u književnosti proglašena je “Posljednja predaja” Nikole Đuretića, a u znanosti “U osječkom Nutarnjem gradu” Helene Sablić Tomić. Povelje uspješnosti bit će dodjeljene Julijani Aadamović, Tanji Belobrajdić, Mateji Jurčević, Đurđici Stuhlreiter i Ružici Pšihistal.

Manifestacija završava u subotu Jutrom poezije.