Započele 7. Antičke filmske večeri, prvi laureat nagrade “Stojan Dimitrijević” sisački filmaš Goran Dević

Foto: DORF

VINKOVCI, U Vinkovcima su u ponedjeljak navečer započele ovogodišnje Antičke filmske večeri, koje su dio Filmskog tjedna u Vinkovcima koji se održava od 19. do 24. kolovoza, a u sklopu kojega će u srijedu biti otvoren i 13. Festival dokumentarnog rock filma (DORF) .

Antičke filmske večeri utemljene su prije sedam godina s ciljem promoviranja kinematografskih ostvarenja posvećenih antičkim temama, odnosno skretanja pozornosti na bogatu rimsku povijest na tlu Vinkovaca. Novost je nagrada nazvana po istaknutom vinkovačkom arehologu i znanstveniku Stojanu Dimitrijeviću koji je svojim znanstvenim radom utvrdio “apsolutni i relativno-kronološki okvir različitih kultura u Hrvatskoj, pri čemu je prvi definirao tri kulturne pojave: sopotsku, lasinjsku i vinkovačku kulturu”.

Prvi laureat je Goran Dević, filmski redatelj iz Siska kojemu je nagradu uručila Bojana Dimitrijević, kći pokojnog Stojana Dimitrijevića.

“Jako sam počašćen što ću dobiti ovu nagradu jer nosi ime velikog vinkovačkog i hrvatskog arheologa”, izjavio je Dević.

Nagradu je izradio Miro Župa, kipar i strip autor iz Splita.

Istom prigodom, prikazan je i Devićev dokumentarni film „Buffet Željezara“ koji govori o atmosferi zadnjih tjedan dana u buffetu kod ulaza u sisačku željezaru pred njegovo konačno zatvaranje.

“Već sedmu godinu u ovom sjajnom prostoru pokušavamo povezati baštinu Vinkovaca sa najnovijim dokumentarnim filmovima i dodatnim sadržajima. Cilj nam je ostvariti još veću promociju Vinkovaca, a mislim da najbolje tek dolazi i da ćemo s ovim našim programima pokazati koliko se može i koliko su Vinkovci zapravo plodno tlo za ovakve sadržaje“, poručio je Toni Šarić u ime Udruge ljubitelja filma RARE, koja je organizator DORF-a i Antičkih filmskih večeri.

Više o programu 7. Antičkih filmskih večeri i 13. DORF-u moguće je doznati na https://filmfestivaldorf.com/hrv/festival-dorf/.