Zajedno protiv govora mržnje i vršnjačkog nasilja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji PU vukovarsko-srijemske županije, a uz potporu Grada Vukovara i Gradskog muzeja, u vukovarskom Dvorcu Eltz održan je niz aktivnosti pod nazivom „Reci ne govoru mržnje“. Miro Bradić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU vukovarsko-srijemske, rekao je kako su u policiji   zadovoljni stanjem vršnjačkog nasilja na području naše županije jer su zbog svih aktivnosti, predavanja i radionica, koje provode policija i škole, učenici dovoljno educirani o ovoj temi, ali da je nasilje ipak prisutno.

„Ne možemo reći kako ga nema, no prema našim evidencijama u 2015. godini bilježimo devet kaznenih djela vršnjačkog nasilja, u 2016. šest, a do sada u 2017. godini jedno takvo kazneno djelo“, rekao je Bradić iznoseći službene podatke policije.

Među gostima su bili i vjerski predstavnici katoličke, pravoslavne i muslimanske vjerske zajednice i brojni drugi. Istaknuto je kako je cilj ove aktivnosti promicanje nenasilja, kulture dijaloga, tolerancije i nediskriminacije te sprječavanje svih oblika govora mržnje. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako Vukovar ne bi izdvajao po ovom pitanju.

„Vukovar može biti primjer drugima kako živimo jedni pored drugih. Govor mržnje u Vukovaru ne treba vezati samo za nacionalni karakter. Mržnja ima mnogo vidova pa je tako nažalost možemo susresti i u sportu kao i nekim drugim odrednicama modernog društva. Vukovar ne treba uzimati kao primjer kada je u pitanju nacionalna komponenta jer nas činjenice na terenu u tome vidu osporavaju. Kada bismo se zapitali kada je posljednji međunacionalni incident bio u Vukovaru, nitko se ne bi sjetio kada je to bilo“, rekao je Penava.

U sklopu programa u dvorištu muzeja za djecu i mladež održan prigodan glazbeno-edukativni umjetnički program pod nazivom „Svijet dostojan čovjeka – širimo pozitivu“u kojem su nastupili  Dječji zbor Vukovarski golubići, Apokalipso bend, Mak teatar. Udruga Slama održala je radionicu pod vodstvom akademskog kipara Nikole Fallera, a strip crtač Nenad Barinić održao je radionicu crtanja stripa. U programu su sudjelovale i Udruga osoba oštećenog sluha Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca te Udruga Mađara grada Vukovara.