Za one koji voze preko Bosne: Potpisan ugovor o izgradnji zeničke obilaznice na koridoru 5C

Foto: zenicainfo.ba
U sjedištu Javnog preduzeća „Autoceste Federacije BiH“ u Mostaru, kako javlja avaz.ba, potpisan je ugovor o izgradnji dionice Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica, čija je vrijednost 67.360.069,25 eura.

Riječ je o dionici koja se nastavlja na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot tzv. zeničke obilaznice. Poddionica je duga 4 kilometra. Rok za završetak radova je 30 mjeseci.

Osim otvorenog dijela trase, gradit će se vijadukt Donja Gračanica, dužine cca 400 m, tunel Hum, dužine cca 400 m, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca, dužine cca 300 m. U sklopu ove dionice gradit će se i petlja Zenica sjever s naplatnim mjestom, kao i prometnice tzv. sjevernog spoja, koje trebaju da povežu autocestu koridora 5C s gradom Zenicom i magistralnom cestom M-17.

“Uz postojećih 26 kilometara koji se rade na Koridoru 5C s ovim projektom, to će biti 30 kilometara građevinskih radova, uz izgrađena 102 kilometra”, poručio je Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH.

Do sada je izgrađeno nešto više od 120 kilometara od ukupno 337 kilometara autoceste kroz BiH i to dionice Tarčin-Zenica, Svilaj-Odžak i Bijača-Zvirovići.

Izvor: avaz.ba